Από ράπτης στο Σικάγο έγινε παπάς στη Σπάρτη

Από ράπτης στο Σικάγο έγινε παπάς στη Σπάρτη16.07.2018ΠρόσωπαΕιδήσεις

Ο 63χρονος π. Δημήτριος Γεωργαντώνης έμεινε επί 40 χρόνια στην Αμερική, υπηρέτησε ως ιεροψάλτης στις εκκλησίες της ομογένειας και με την επιστροφή του στη γενέτειρά του χειροτονήθηκε ιερέας

Mια ξεχωριστή και συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή στη ζωή του π. Δημητρίου Γεωργαντώνη ήταν το πρωινό του Σαββάτου 23 Ιουνίου 2018. Στην Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο γραφικό χωριό της Κρεμαστής Λακωνίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτου

Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και παρουσία πλήθους πιστών, τελέστηκε η θεία λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου π. Δημητρίου Γεωργαντώνη, ο οποίος θα διακονήσει την Ενορία Κρεμαστής. Είχε προηγηθεί στις 20 Μαΐου η χειροτονία του εις διάκονον στον Αγιο Δημήτριο Ζάρακο.

Στη σύντομη ομιλία του ο νέος πρεσβύτερος ευχαρίστησε τον Πανάγαθο Θεό, που τον αξίωσε να υπηρετήσει το Ιερό Θυσιαστήριο, καθώς και τον σεβασμιότατο κ. Ευστάθιο για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με τις οποίες τον περιέβαλε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους, αλλά και για την ύψιστη τιμή να τον εντάξει στους κόλπους της τοπικής Εκκλησίας, ώστε να υπηρετήσει το χωριό του, που τόσο αγαπά.
Ο κ. Ευστάθιος από την πλευρά του συμβούλευσε πατρικά τον π. Δημήτριο για τον τρόπο που θα πρέπει να επιτελεί το λειτούργημά του. Επαίνεσε τον χειροτονηθέντα για το ήθος και την πνευματική ζωή του, τη χριστιανική οικογένεια που έχει δημιουργήσει, αλλά και για τη σημαντική απόφαση που πήρε σε μια ώριμη περίοδο της ζωής του. Η καταγωγή του 63χρονου σήμερα π. Δημητρίου είναι από το χωριό Αγιος Δημήτριος Ζάρακος στη Λακωνία, που απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα από τους Μολάους.
Από την παιδική ηλικία καλλιέργησε την αγάπη του προς την Εκκλησία, ενώ στα 20 του χρόνια έφυγε για να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του. Απολυόμενος από τον Στρατό, ακολούθησε την οικογένειά του που μετανάστευσε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Σικάγο. Εκεί έγινε η δεύτερη πατρίδα του για περίπου 40 χρόνια.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Στο Σικάγο άνοιξε εργαστήριο ετοίμων ενδυμάτων και άσκησε την τέχνη της ραπτικής, που την είχε ήδη μάθει στην Ελλάδα. Συγχρόνως όμως φρόντιζε να εκφράζει και την αγάπη προς την Εκκλησία, υπηρετώντας ως ιεροψάλτης στους ναούς της ομογένειας! Το Σικάγο, όπου κατοικούν περίπου 300.000 Ελληνες, διαθέτει σήμερα 29 ορθόδοξες εκκλησίες μέσα στην πόλη, ενώ συνολικά η Μητρόπολη Σικάγου περιλαμβάνει 52 εκκλησίες. Στον ελεύθερο χρόνο του ο π. Δημήτριος έψελνε στον Αγιο Νικόλαο, στον Αγιο Κωνσταντίνο, στον Αγιο Σπυρίδωνα, στην Κοίμηση της Θεοτόκου κ.α. Ο μεγαλύτερος γιος του βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2000 και έχει σπουδάσει αγιογραφία στη σχολή της Μητρόπολης Πειραιώς, ενώ ο μικρότερος έχει σπουδάσει Θεολογία στην Αθήνα και βυζαντινή μουσική με δάσκαλο τον μακαριστό Λυκούργο Αγγελόπουλο.

ΚΟΡΗ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ

Η κόρη του είναι πρεσβυτέρα, αφού ο σύζυγός της είναι ιερέας στη Μητρόπολη Πειραιώς. Ο Θεός, μάλιστα, του έχει χαρίσει έως σήμερα τρία εγγονάκια. Πριν από έξι μήνες επέστρεψε ο π. Δημήτριος για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, αφού είχε συνταξιοδοτηθεί, ωστόσο φρόντιζε τα προηγούμενα χρόνια να επισκέπτεται τη χώρα μας δύο φορές τον χρόνο.
Αναγνωρίζει ότι ο νυν Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος έδειξε από την πρώτη στιγμή την αγάπη και τη συμπαράστασή του στην απόφαση να διακονήσει τον Κύριο, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του π. Γερασίμου στους Μολάους, σημερινού πνευματικού του.

«ΕΝΙΩΣΑ ΔΕΟΣ»

«Δεν σας κρύβω ότι από την πρώτη στιγμή ένιωσα δέος στην άσκηση των ιερατικών καθηκόντων μου» εκμυστηρεύεται ο π. Δημήτριος και συμπληρώνει: «Εχοντας όμως δίπλα μου τον π. Νεκτάριο, εφημέριο του Αγίου Δημητρίου, πολύτιμο συμπαραστάτη στο έργο μου, οι δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και ο χρόνος εκμάθησης συντομεύτηκε. Από την αμέσως επόμενη ημέρα, μάλιστα, ξεκίνησα τελώντας ακολουθίες και λειτουργίες! Την πρώτη μου ακολουθία τέλεσα στην Κρεμαστή, στην Κοίμηση της Θεοτόκου, συνεπικουρούμενος από τον ιερέα γαμπρό μου...» συμπληρώνει με εμφανή ικανοποίηση ο π. Δημήτριος.
Η αισιοδοξία διόλου δεν εγκαταλείπει τον π. Δημήτριο: «Ξέρω ποια είναι η κατάσταση στην πατρίδα μας, αλλά δεν απελπίζομαι. Η χώρα μας είναι η κοιτίδα της Ορθοδοξίας και του πολιτισμού και ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει! Εχουμε προσφέρει τόσους Αγίους, όπως προσφάτως ο Αγιος Παΐσιος και ο Αγιος Πορφύριος, και θυσιάστηκαν τόσοι και τόσοι άνθρωποι για την Ορθοδοξία. Δεν φοβάμαι για το μέλλον της Ελλάδας!»

ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ

Εντονα διατηρεί στη μνήμη του και το γεγονός ότι το διάστημα παραμονής του στις ΗΠΑ είχε πνευματικό πατέρα του τον γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας, μια ζώσα αγία μορφή, που είναι γνωστός για τη μεγάλη προσφορά του στην Ορθοδοξία των ΗΠΑ. Προς επίρρωσιν αυτού, προσθέτει και το εξής: «Η εφημερίδα “Los Angeles Times” είχε γράψει τον Μάρτιο του 2017 ότι περίπου 850.000 Αμερικανοί είχαν βαπτιστεί στο μοναστήρι του γέροντα Εφραίμ στην πόλη Φλόρενς της Αριζόνα. Ο Αγιος Αντώνιος, το μοναστήρι του Εφραίμ, θεωρείται σήμερα το δεύτερο από πλευράς επισκεψιμότητας μέρος στην Αριζόνα μετά το Γκραν Κάνιον!»

Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

Μία από τις πιο έντονες αναµνήσεις του από εκείνη την περίοδο παραµένει η γνωριµία µε τον µακαριστό Μητροπολίτη Σικάγου Ιάκωβο. «Υπεραγαπούσε την Εκκλησία και την ελληνική γλώσσα. Επιτιµούσε, µάλιστα, όσους ιερείς δεν χρησιµοποιούσαν την ελληνική γλώσσα στις λειτουργίες! Οι Ελληνες πρώτης και δεύτερης γενιάς εκεί έχουν µεγάλη αγάπη για τη θρησκευτική πίστη και την Ελλάδα. Οι της τρίτης γενιάς, βέβαια, είναι δύσκολο να διατηρούν αυτά τα χαρακτηριστικά, αφού οι ΗΠΑ είναι ένα χωνευτήρι πολιτισµών και δύσκολα µπορεί κάποιος να κρατήσει τη γλώσσα και την πίστη του. Αυτός ήταν και ένας λόγος που µε έκανε να φέρω τα παιδιά µου πίσω στην Ελλάδα» αναφέρει.

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Keywords
Τυχαία Θέματα