Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες για να μη χάσουν τις επιδοτήσεις

Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες για να μη χάσουν τις επιδοτήσεις03.12.2018Οικονομία

Δασικοί χάρτες: λύση για 36.000 αγρότες • Τι πρέπει να κάνουν οι «μπλοκαρισμένοι»

Λύσεις για τα προβλήματα με τα αγροτεμάχια που εμπλέκονται στους δασικούς χάρτες δρομολογούν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Πρόκειται για περισσότερους από 36.000 παραγωγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να εισπράξουν προκαταβολές από κοινοτικές ενισχύσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι αγρότες είναι να σπεύσουν να ασκήσουν τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα,

δηλαδή τις αντιρρήσεις, τα πρόδηλα σφάλματα και την εξαγορά εκτάσεων, ώστε να λάβουν τις προκαταβολές σε μία από τις τρεις επόμενες πληρωμές.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κασαπίδη, οι περιπτώσεις στις οποίες δεν δόθηκε κανονικά η προκαταβολή ήταν όπου η πληροφορία όντως δεν είχε φτάσει έγκαιρα στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ ή ο παραγωγός δεν χρησιμοποίησε τα εργαλεία που είχε στη διάθεσή του.

Μεγάλος συντονισμός

Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει γίνει ένας μεγάλος συντονισμός με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τις περιφερειακές υπηρεσίες, ώστε να ενσωματωθούν στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου όσοι παραγωγοί άσκησαν ένδικα το τελευταίο διάστημα.

Οσον αφορά εκείνους που ακόμα δεν έχουν ασκήσει τα προβλεπόμενα εργαλεία που έχουν, θα πρέπει να το κάνουν ως τον Ιούνιο, ώστε να πληρωθούν κανονικά. Οπως είπε ο κ. Αραχωβίτης, ως τον Ιούνιο του 2019 προγραμματίζονται άλλες τρεις πληρωμές, όπου σταδιακά όποιος ασκεί τα ένδικα μέσα, αφού θα ενσωματώνεται η πληροφορία, θα πληρώνεται στις τρεις επόμενες πληρωμές. Προσέθεσε ότι είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις των δικαιούχων βασικής ενίσχυσης (μόνο 3.800 ΑΦΜ) που είδαν σημαντική επίπτωση (άνω των 500 ευρώ) στην πληρωμή της προκαταβολής.

Β. Παπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα