«Θρίλερ» με τζιχαντιστή στον Έβρο

«Θρίλερ» με τζιχαντιστή στον Έβρο12.11.2019Άρθρα

Διαφορετικές εκδοχές από Ελλάδα και Τουρκία για τον Αμερικανό που εγκλωβίστηκε στη «νεκρή ζώνη»

Ένα θρίλερ για γερά νεύρα διαδραματίστηκε χθες το μεσημέρι όταν υπήρξε η πληροφορία ότι ένας τζιχαντιστής έχει εγκλωβιστεί στην ελληνοτουρκική μεθόριο, στη «νεκρή ζώνη» δηλαδή Ελλάδας και Τουρκίας, έπειτα από απόφαση της δεύτερης να εκδώσει τους τζιχαντιστές στις χώρες προέλευσής τους (διαβάστε

αναλυτικά στο κάτω θέμα). 

Η Αγκυρα μετέφερε τον άντρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όμως οι ελληνικές Αρχές στις Καστανιές αρνήθηκαν να τον δεχτούν. Οι Τούρκοι αστυνομικοί ζήτησαν από τις ελληνικές μεθοριακές Αρχές να επιτρέψουν να εισέλθει στην Ελλάδα Αμερικανός υπήκοος, αραβικής καταγωγής, τον οποίο συνόδευαν, επικαλούμενοι ότι είχε συλληφθεί γιατί είχε υπερβεί τις μέρες που δικαιούνταν να βρίσκεται στην Τουρκία.

Τα τουρκικά μέσα, με την Cumhuriyet πρώτη, μετέδιδαν πως πρόκειται για Αμερικανό υπήκοο που είχε μπει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Τα τουρκικά μέσα ανέφεραν πως ο άντρας αυτός συνελήφθη κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης από την Αγκυρα στη Συρία και μεταφέρθηκε εν συνεχεία στην Αδριανούπολη από την αρμόδια υπηρεσία μετανάστευσης της Κωνσταντινούπολης, όπου κρατούνταν μέχρι και σήμερα με σκοπό να απελαθεί.

Δεν πέρασε

Οι τουρκικές Αρχές τον άφησαν να περάσει έξω από την Τουρκία από το φυλάκιο Παζάρκουλε και μόνος του τότε αυτός προχώρησε προς το ελληνικό φυλάκιο στις Καστανιές. Εκεί τον περίμεναν οι ελληνικές Αρχές, οι οποίες δεν τον δέχτηκαν στο έδαφός τους και του σφράγισαν το διαβατήριο με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να επιστρέψει στην Τουρκία.

Ωστόσο, η Ελληνική Αστυνομία από την πλευρά της χθες το απόγευμα δίνει μια άλλη εκδοχή στο συμβάν με επίσημη ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι Τούρκοι αστυνομικοί μετέβησαν στον συνοριακό σταθμό στις Καστανιές Εβρου και ζήτησαν ο Αμερικανός υπήκοος αραβικής καταγωγής να εισέλθει στην Ελλάδα όχι γιατί είχε σχέσεις με τους τζιχαντιστές, αλλά γιατί είχε υπερβεί τις δικαιούμενες ημέρες παραμονής του στην Τουρκία. Η Αστυνομία, μάλιστα, σημειώνει πως ο συγκεκριμένος άνδρας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει στην Ελλάδα και εν συνεχεία επέστρεψε στην Τουρκία συνοδευόμενος από τους Τούρκους αστυνομικούς. Από έλεγχο που διενεργήθηκε σε βάσεις δεδομένων ελληνικών και συνεργαζόμενων χωρών δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος του.

Μάλιστα, η Αστυνομία αποκάλυψε πως ο ίδιος άνδρας χθες το απόγευμα εμφανίστηκε ξανά, μόνος του αυτή τη φορά, στον συνοριακό σταθμό και ζήτησε να εισέλθει στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές Αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο και σφράγισαν το διαβατήριό του. Κατόπιν τούτου επέστρεψε στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα