Η τεχνητή νοημοσύνη κατά των όγκων

Η τεχνητή νοημοσύνη κατά των όγκων11.11.2019Νέα

Επαναστατική εξέταση αίματος κατάφερε να «διαβάσει» τις νεοπλασίες στον εγκέφαλο με ποσοστό επιτυχίας που άγγιξε το 90%

Επαναστατική εξέταση αίματος που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύσει συμπτώματα εγκεφαλικών όγκων αναμένεται να πάρει σύντομα το πράσινο φως για χρήση, μετά τα πρώτα, πολλά υποσχόμενα αποτελέσματά της σε δοκιμές.

Το νέο αυτό διαγνωστικό εργαλείο αποδείχτηκε ικανό να ανιχνεύσει την ύπαρξη γλοιώματος, της πιο κοινής μορφής εγκεφαλικού όγκου, με

ποσοστό επιτυχίας που άγγιξε το 90%. Συγκεκριμένα, στην εξέταση υποβλήθηκαν 400 ασθενείς με υποψία εγκεφαλικού όγκου, από τους οποίους οι 40 διαγνώστηκαν πράγματι με όγκο.

Η εξέταση ανίχνευσε επιτυχώς το 82% των περιστατικών καρκίνου καθώς και το 84% των ασθενών που δεν είχαν τελικά καρκίνο, γεγονός που σημαίνει μικρό ποσοστό ψευδώς θετικού αποτελέσματος.

Μέχρι σήμερα οι απεικονιστικές μέθοδοι ήταν το μόνο αξιόπιστο μέσο για τη διάγνωση των όγκων του εγκεφάλου, οι οποίοι προκαλούν συχνά ασαφή συμπτώματα, όπως η θολή όραση και οι πονοκέφαλοι, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επίσκεψη του ασθενούς στη σωστή ειδικότητα γιατρού. Πολλές φορές μάλιστα μέχρι να διαγνωστούν είναι ήδη πολύ αργά για θεραπεία.

Η νέα εξέταση ανιχνεύει ουσιαστικά τα χημικά «αποτυπώματα» που αφήνουν οι όγκοι στο αίμα και είναι σε θέση να εξάγει αποτελέσματα μέσα σε λίγες ώρες. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που την ανέπτυξε, η τεχνική αυτή έχει τη δυναμική να προσαρμοστεί ανάλογα, ώστε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί στη διάγνωση και άλλων τύπων καρκίνου, όπως των ωοθηκών, του παγκρέατος και του εντέρου.

«Οι όγκοι του εγκεφάλου μειώνουν το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο 20 χρόνια. Είναι η μεγαλύτερη μείωσή του μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου. Ξέρουμε ότι το 62% καταλήγει να διαγνωστεί στην αίθουσα των επειγόντων περιστατικών, αν και μπορεί να είχε επισκεφτεί τον παθολόγο του αρκετές φορές νωρίτερα. Και αυτό συμβαίνει επειδή η διάγνωση των όγκων στον εγκέφαλο είναι πολύ δύσκολη» ανέφερε ο λέκτορας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Πολ Μπρέναν, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας τέτοιας αιματολογικής εξέτασης στην έγκαιρη διάγνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα