Θέλουν διάλογο με τη Συρία μετά το χειρουργικό χτύπημα!

Θέλουν διάλογο με τη Συρία μετά το χειρουργικό χτύπημα!16.04.2018Ειδήσεις

Στόχος των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, το χημικό οπλοστάσιο. Νέες κυρώσεις στη Ρωσία για στήριξη που παρέχει στον Ασαντ

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Αποστολή εξετελέσθη». Με αυτή τη φράση, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος τη χρησιμοποίησε το 2003 για τον

πόλεμο στο Ιράκ (με τα ανύπαρκτα χημικά του Σαντάμ Χουσεΐν), ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε τους βομβαρδισμούς σε επιλεγμένους στόχους στη Συρία από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Τα ρολόγια στη Συρία έδειχναν 4 το πρωί όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωνε τον βομβαρδισμό κομβικών, για το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, στόχων και λίγες ώρες αργότερα οι Ουάσινγκτον, Παρίσι και Λονδίνο κήρυσσαν το τέλος της εκστρατείας, υποστηρίζοντας ότι πέτυχαν τον σκοπό τους πλήττοντας το χημικό οπλοστάσιο του Ασαντ!

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι εκτόξευσαν περισσότερους από 100 πυραύλους εναντίον τριών στόχων που υποτίθεται πως ήταν κέντρα ερευνών και αποθήκευσης χημικών όπλων και στη συνέχεια πανηγύρισαν που ακόμη μία χώρα της Μ. Ανατολής οδηγείται με σταθερά βήματα προς τον διαμελισμό.
Τα σενάρια που κυκλοφορούσαν στην Ουάσινγκτον τις προηγούμενες ημέρες -και δεν επαληθεύτηκαν- έκαναν λόγο για εκτεταμένη στρατιωτική εκστρατεία με στόχο τη ριζική ανατροπή του Ασαντ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Die Welt», ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Ματίς ήταν εκείνος που έπεισε τον Τραμπ να αποφύγει προς το παρόν σκληρότερες ενέργειες, επιχειρηματολογώντας πως έτσι θα διακινδυνεύσει κλιμάκωση της έντασης με τον βασικότερο σύμμαχο του Ασαντ, τη Ρωσία, κάτι που ο Τραμπ σαφέστατα δεν επιθυμεί.

«Παραμένουμε οπλισμένοι»

Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, δήλωσε πως οι αεροπορικές επιδρομές αποδυνάμωσαν σημαντικά τις δυνατότητες του συριακού καθεστώτος να παράγει και να αποθηκεύει χημικά όπλα, ενώ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας Φρανσουά Λεκουάντρ δήλωσε πως το σύστημα αεράμυνας της Συρίας ήταν αποτελεσματικό, αλλά η αποτελεσματικότητά του αποδείχθηκε περιορισμένη. Ο Εμανουέλ Μακρόν υπεραμύνθηκε εχθές της επιχείρησης και είπε πως ήταν αυτός που έπεισε τον Τραμπ να μην αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Στον απόηχο των εξελίξεων, σε αδιέξοδο βρίσκεται ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς σε συνεδρίαση το βράδυ του Σαββάτου απορρίφθηκε το ψήφισμα της Ρωσίας, στο οποίο καταδικάζονταν οι αεροπορικές επιδρομές. Οπως αναμενόταν, το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του, παρότι ο Ρώσος πρέσβης επέμενε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως έγινε χρήση χημικών στην Ντούμα.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον, διαμέσου της πρεσβεώς της, Νίκι Χέιλι σημείωσε ότι «τελείωσε η ώρα για συζητήσεις, ήρθε η ώρα για δράση» και πρόσθεσε ότι «εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά χημικά, οι ΗΠΑ παραμένουν οπλισμένες κι έτοιμες».

Χρησιμοποίησαν και σαρίν εκτός από αέριο χλωρίου

Την περασμένη εβδομάδα, εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ έκαναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρουν να λάβουν βιολογικά δείγματα από τις σορούς των αδικοχαμένων αμάχων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης με χημικά, στις 7 Απριλίου στην Ντούμα της Συρίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πυραυλική επίθεση των συμμάχων, το περασμένο Σάββατο.

Ο λόγος για την προσπάθεια των ειδικών ήταν οι δεκάδες μαρτυρίες γιατρών της περιοχής, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν -κρίνοντας από τα συμπτώματα των θυμάτων- ότι τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν μόνο αέριο χλωρίου αλλά ενδεχομένως κάποιος νευροτοξικός παράγοντας.

Οι φόβοι των Σύρων γιατρών φαίνεται πως επιβεβαιώνονται, καθώς το περασμένο Σάββατο αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, εκτός από αέριο χλωρίου, χρησιμοποίησαν και το θανατηφόρο αέριο σαρίν.

«Την ώρα που οι πληροφορίες που διαθέτουμε είναι σαφέστερες σχετικά με τη χρήση χλωρίου, έχουμε επίσης σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση σαρίν» είπε ο αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ επικαλέστηκε συγκεκριμένα συμπτώματα τα οποία ανέφεραν αρκετές πηγές.
Το αέριο σαρίν είναι ένας ισχυρότατος νευροτοξικός παράγοντας, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί πριν από έναν χρόνο στο Χαν Σεϊχούν, σε επίθεση που είχε επίσης προκαλέσει τα αντίποινα των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα