Συγκίνηση και οδύνη στο ύστατο «χαίρε» στον άτυχο σμηναγό

Συγκίνηση και οδύνη στο ύστατο «χαίρε» στον άτυχο σμηναγό16.04.2018Πρόσωπα

Μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης οδηγήθηκε προχθές στην τελευταία του κατοικία ο άτυχος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν το Mirage 2000-5 που κυβερνούσε συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σκύρου.

Με δάκρυα στα μάτια, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και πλήθος κόσμου, που είχαν συρρεύσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, αποχαιρέτησαν τον ήρωα πιλότο με ένα ζωηρό χειροκρότημα, φωνάζοντας «αθάνατος». Τραγικές φιγούρες οι γονείς του,

ο αδελφός του Χρήστος και η σύζυγός του Μαίρη, που δεν άντεξε την απώλεια και λιποθύμησε.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στις 2 το μεσημέρι, ενώ νωρίτερα άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας απέδωσε τιμές μπροστά από τη σορό του 34χρονου, η οποία εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Τον επικήδειο εκφώνησε ο σμηναγός και συμμαθητής του Σπύρος Καρέλης, ο οποίος έκανε λόγο για έναν θαυμάσιο άνθρωπο και συμμαθητή. Τα λόγια του ήταν σπαρακτικά: «Αξέχαστε Γιώργο, φίλε, συνάδελφε, ήρθες το 2002 στη σχολή κι από τότε υπηρέτησες την πατρίδα. Η άπονη μοίρα σε άρπαξε από κοντά μας. Εγινες μια θλιβερή ανάμνηση. Εφυγες σαν τα φύλλα που τα παίρνει του ανέμου η οργή! Το κενό της απουσίας σου είναι μεγάλο... Η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί την απώλεια ενός ήρωα!» Στο τέλος ο συμμαθητής του λύγισε και ξέσπασε σε κλάματα.

Η κηδεία έγινε παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Φώτη Κουβέλη, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, βουλευτών και αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Οι έρευνες

Στο πεδίο των ερευνών για τα αιτία της συντριβής, οι ειδικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ρίχνουν το βάρος τους στην ανάσυρση του καταγραφέα πτήσης του μοιραίου Mirage 2000-5, που εντοπίστηκε σε βάθος 800 μέτρων στη θάλασσα ανοιχτά της Σκύρου.

Ο καταγραφέας της πτήσης περιέχει, μεταξύ άλλων, στοιχεία για το ύψος, την ταχύτητα και την ακριβή πορεία του αεροσκάφος προτού αυτό καρφωθεί στη θάλασσα και μπορεί από την ανάλυσή τους, σε συνδυασμό με τη μαρτυρία του δεύτερου χειριστή του σχηματισμού, όπως και από άλλα ευρήματα (τα όργανα του κόκπιτ) να ριχτεί φως στα αίτια της τραγωδίας που βύθισε την περασμένη Πέμπτη το πανελλήνιο στο πένθος. Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, ο καταγραφέας έχει εντοπιστεί από σόναρ σε βάθος 800 μέτρων. Ωστόσο η επιχείρηση ανέλκυσής του όπως και άλλων συντριμμιών του Mirage 2000-5 είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Χθες στην περιοχή έσπευσε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού με ειδικά όργανα, αλλά εκτιμάται πως θα σπεύσει στην περιοχή μονάδα του ΕΛΚΕΘΕ με ειδικό ρομποτικό βαθυσκάφος ικανό να φτάσει σε τόσο μεγάλο βάθος.
Θα επιχειρηθεί επίσης ο εντοπισμός του κινητήρα του μαχητικού. Ο κινητήρας έχει δικό του όργανο που καταγράφει κάθε στοιχείο της λειτουργίας του, από την ώρα της εκκίνησης μέχρι την ώρα που θα σταματήσει να λειτουργεί.
Ετσι ίσως δοθούν απαντήσεις και στο ερώτημα της μηχανικής βλάβης, αν και φαίνεται να έχει αποκλειστεί ως αιτία της τραγωδίας από τους ειδικούς της Π.Α.

Η δέσμευση του Καμμένου στη χήρα του ήρωα

Με τη σύζυγο του ήρωα σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου συναντήθηκε μετά την κηδεία του στο Μορφοβούνι Καρδίτσας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση κράτησε αρκετά και η σύζυγος του σμηναγού, έχοντας στο πλευρό της τους γονείς της, με αξιοπρέπεια και δύναμη ζήτησε να μάθει συγκεκριμένα πράγματα για τις συνθήκες της τραγωδίας ανοιχτά της Σκύρου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως πήρε συγκεκριμένες απαντήσεις, με τον κ. Καμμένο να τη διαβεβαιώνει πως ο ίδιος και η Πολεμική Αεροπορία θα είναι στο πλευρό της, όπως και δίπλα στα δύο παιδιά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα