Θα πατήσουν το κουμπί της συνάντησης Τραμπ - Κιμ!

Θα πατήσουν το κουμπί της συνάντησης Τραμπ - Κιμ!12.03.2018Ειδήσεις

Οι ΗΠΑ ήδη έχουν θέσει τους όρους, που δεν είναι άλλοι από την παύση των πυρηνικών δοκιμών της Πιονγιάνγκ!

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Την ώρα που στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας επικρατεί απόλυτη σιωπή γύρω από το θέμα της πρότασης του Κιμ Γιονγκ Ουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθούν περί τα μέσα Μαΐου,

στην Ουάσινγκτον ήδη θέτουν τους όρους για να υλοποιηθεί η ιστορική συνάντηση των δύο ανδρών.

Αν και το τοπίο είναι ακόμη θολό -κι ως προς το τι ακριβώς ζητά η αμερικανική πλευρά-, ως δεδομένο μπορεί να θεωρηθεί ο τερματισμός των πυρηνικών δοκιμών, όπως και η πραγματοποίηση δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων από την πλευρά της Πιονγιάνγκ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

«Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση» είπε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν μιλώντας στο NBC για το θέμα, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, η οποία την Παρασκευή δήλωνε ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση χωρίς συγκεκριμένες και επιβεβαιωμένες ενέργειες από την πλευρά της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, ο στόχος μιας συνάντησης, άλλωστε, μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ είναι η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

«Πιστεύω, όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά, πιστεύω ότι θα έχουμε πελώρια επιτυχία, ότι θα είναι κάτι πολύ καρποφόρο. Εχουμε τεράστια υποστήριξη» είπε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους, λίγο πριν επιβιβαστεί σε ελικόπτερο με το οποίο μετέβη στην Πενσιλβανία, επιμένοντας στο ότι η Πιονγιάνγκ έχει δεσμευτεί να μην προχωράει στο εξής σε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Πολλοί, πάντως, στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο προβληματισμό τη διάθεση της Ουάσινγκτον να ανοίξει, με τον πιο επίσημο τρόπο, δίαυλο επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα. Η Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε πως η κυβέρνηση Τραμπ «δεν βλέπει τον κίνδυνο» στις συζητήσεις που ετοιμάζεται να αρχίσει με το βορειοκορεατικό καθεστώς, ενώ από την πλευρά του ο πεπειραμένος διπλωμάτης Μπιλ Ρίτσαρντσον προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο λέγοντας πως η Βόρεια Κορέα δεν είναι τηλεοπτικό ριάλιτι σόου.
Απαντώντας στους επικριτές της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Τραμπ, ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο διεμήνυσε: «Ο πρόεδρος δεν το κάνει για θέατρο. Θα λύσει το πρόβλημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα