Τέλος χρόνου για Τσίπρα - Καμμένο

Τέλος χρόνου για Τσίπρα - Καμμένο21.10.2018Παρασκήνιο

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό μετά το «ναι» της σκοπιανής Βουλής

Βγήκαν τα κομπιουτεράκια! Στο Μαξίμου ψάχνουν από τώρα τους πρόθυμους για σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ. Κλειδί το πότε θα έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών

Αρχισε (ουσιαστικά) η προεκλογική περίοδος, πυρετός στα κόμματα

Η Θέση μας: Η Ιεραρχία που σιωπά

Διαβάστε επίσης:

►Το δεξί χέρι του Τσοχατζόπουλου,
που «γοήτευσε» και τον Τσίπρα!►Ο πονοκέφαλος του Κυριάκου για τους «αντάρτες» σε δήμους και περιφέρειες►Με σφραγίδα ΗΠΑ η αποπομή Κοτζιά►«Η Ακαδημία Αθηνών οφείλει να μη σιωπά εν μέσω βαθιάς κρίσης»►Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αναγνώριση πλασματικών ετών►Μετά τη «Μεγάλη Αλβανία» έρχεται η «αυτόνομη Θράκη»►Οι πίσω μου σελίδες: Η «εισβολή» του ιταλικού τραγουδιού στην Ελλάδα του 1960

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό μετά το «ναι» στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Βγήκαν τα κομπιουτεράκια στο Μαξίμου για να βρεθούν οι πρόθυμοι για κυβέρνηση χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ. Κλειδί το πότε θα έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών

Από τον
Θοδωρή Λαπαναΐτη

Η εκκίνηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων, μετά την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 80 βουλευτών από τον Ζόραν Ζάεφ την Παρασκευή, «πετάει την μπάλα» στην Αθήνα και ανάβει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Με βάση το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της συνταγματικής αναθεώρησης στη FYROM, ο Μάρτιος του 2019 γίνεται μήνας πολιτικών εξελίξεων για την Ελλάδα, καθώς απαιτούνται ακόμα δύο ψηφοφορίες στα Σκόπια τις επόμενες τρεις εβδομάδες και περίπου ένα τρίμηνο-τετράμηνο για την πλήρη εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα. Αμέσως μετά η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση και στην ελληνική Βουλή.

Τα δεδομένα άλλαξαν και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας μπαίνει σε μεγάλη δοκιμασία. Ο κυβερνητικός συνασπισμός τίθεται υπό αμφισβήτηση και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση για να εμποδίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι χαρακτηριστική η εκ διαμέτρου αντίθετη υποδοχή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη σκοπιανή Βουλή. Ο πρωθυπουργός με tweet στα αγγλικά συνεχάρη τον Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας για «ένα πολύ μεγάλο βήμα για την κοινή επιτυχία των δύο χωρών». Ο δε υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. δήλωσε ότι «ντρέπεται».

Η εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι διαθέτει πλειοψηφία 151 βουλευτών για την κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Πέραν των 146 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της συμφωνίας είναι ακόμα από τους κυβερνητικούς εταίρους ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Κατερίνα Παπακώστα, για ψήφο κατά συνείδηση έχει μιλήσει και η Ελενα Κουντουρά, ενώ κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο Βασίλης Κόκκαλης. Στους υποστηρικτές της συμφωνίας συγκαταλέγονται από το Ποτάμι οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης, καθώς και ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης. Υπέρ της συμφωνίας, εφόσον πάμε αμέσως σε εκλογές, έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ανοιχτό είναι το ερώτημα αν η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχουν τη δυνατότητα για πρόταση μομφής (από τον Δεκέμβριο και μετά), θα επιλέξουν αυτό το «όπλο» για να εμποδίσουν την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχουν ήδη βγει τα... κομπιουτεράκια, καθώς αναζητούνται οι υπόλοιποι βουλευτές που θα δώσουν νέα κυβερνητική πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή μετά το τέλος της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. και τη δηλωμένη πρόθεση του πρωθυπουργού να ολοκληρώσει την τετραετία το 2019. Ερώτημα είναι πόσοι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. θα ακολουθήσουν τη γραμμή Καμμένου για απόσυρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα και κατά πόσον θα βρεθούν κι άλλοι βουλευτές, πέραν των κ. Δανέλλη και Ζουράρι, που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, επανέρχεται δυναμικά το σενάριο πρόωρων εκλογών αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας ή το σενάριο των τετραπλών εκλογών τον Μάιο. Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες ανακατατάξεις του κομματικού συστήματος και η επόμενη ημέρα δεν θα έχει καμία σχέση με το σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Η «νύχτα των οργίων», που μετέτρεψε το «όχι» των Σκοπιανών σε «ναι»

Στις πιο μαύρες σελίδες του επέστρεψε ο δυτικός πολιτισμός... Οσα συνέβησαν την Παρασκευή προς Σάββατο στα Σκόπια έρχονται να επιβεβαιώσουν το ότι πάνω από τους λαούς και τις αποφάσεις τους είναι τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Γερμανίας, των κρατών που διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία, για να μπορούν να παίξουν τα γεωπολιτικά παιχνίδια τους.

Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια απροκάλυπτα πήγε στα γραφεία του VMRO και ζήτησε από τον ηγέτη του κόμματος να δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις και κανενός είδους «αντίποινα» για τους βουλευτές που τυχόν ψηφίσουν θετικά. Και όλα αυτά πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία. Πλέον, οι πόρτες του ΝΑΤΟ ανοίγουν διάπλατα για τη FYROM, που μέσω Ζόραν Ζάεφ πέτυχε, δίνοντας λίγα, να πάρει πολλά. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάστηκε να γίνουν «όργια» στο σκοπιανό Κοινοβούλιο, ώστε να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση που επί της ουσίας δίνει στη FYROM το πολυπόθητο διαβατήριο «αναγνώρισής» τους από την Ελλάδα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχασε κατά κράτος στο θέμα των Σκοπίων από το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ και το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει σε αυτήν την εξέλιξη. Δηλαδή, εάν θα υλοποιήσει την απόφασή του να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η αλήθεια είναι ότι σε καμία πολιτισμένη χώρα της Δύσης δεν θα μπορούσαν να έχουν συμβεί όσα έγιναν στα Σκόπια για να πεισθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση. Και μπορεί ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος να υποστήριξε ότι «ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 € μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι», αλλά η αλήθεια είναι πικρή και πλέον είναι μπροστά του.

Και η αλήθεια είναι όσα έγιναν στα Σκόπια, με την «αποστασία» οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια «σφύριζαν στον αέρα» για να καταλήξουν, όπως υποστηρίζουν οι αντίπαλοι του Ζάεφ, στις τσέπες συγκεκριμένων βουλευτών.

Οι παραπάνω απίστευτες καταγγελίες δεν έμειναν αναπάντητες από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο βουλευτής του κόμματος του Ζάεφ, Κοσταντίν Κοσταντίνοφ, χαρακτήρισε τον συνασπισμό VMRO-DPMNE «αντιδυτικό» και «αντιμακεδονικό».

Επίσης, αρνήθηκε τις καταγγελίες για απόπειρες δωροδοκίας, εκβιασμούς και απειλές, μιλώντας για ψέματα, και ξεκαθάρισε: «Θα καταθέσουμε αγωγές. Αφήστε αυτά τα μεγάλα ψέματα σε κρίσιμες στιγμές για το μέλλον να κριθούν στο δικαστήριο. Ο Μίτσκοσκι (σ.σ.: ηγέτης του VMRO-DPMNE) πέρασε όλα τα όρια. Οι δημοσιογράφοι είναι μάρτυρες στο Κοινοβούλιο - οι βουλευτές κινούνται ελεύθερα και επικοινωνούν. Ο Μίτσκοσκι και ο Γκρούεφσκι δεν θα πετύχουν. Αγαπούν μόνο το έγκλημα, αλλά όχι τη “Μακεδονία”».

Keywords
Τυχαία Θέματα