Τα σενάρια για αύξηση του κατώτατου μισθού

Τα σενάρια για αύξηση του κατώτατου μισθού17.12.2018Οικονομία

Στα χέρια της Αχτσιόγλου οι προτάσεις για αναπροσαρμογή - 2,5% (14,65 €) συνιστά ο ΣΕΒ, 5% και 10% η ΕΣΕΕ

Η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού προς όφελος -ελάχιστο, μικρό ή μεγάλο- περισσότερων από 200.000 χαμηλά αμειβόμενων μισθωτών του ιδιωτικού τομέα έχει αρχίσει.

Στα χέρια της αρμόδιας υπουργού Εφης Αχτσιόγλου βρίσκονται προτάσεις-σενάρια για αναπροσαρμογή από περίπου 2,5% έως και 10%, δηλαδή από 14,65 ευρώ έως 58,6 ευρώ τον μήνα.

Τα

ποσοστά αυτά «φωτογραφίζουν» οι εκθέσεις των ινστιτούτων που έχουν οι κοινωνικοί εταίροι (στην προκειμένη οι εργοδοτικοί φορείς, αφού η ΓΣΕΕ δεν συμμετέχει στη διαδικασία), καθώς και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, της ΕΛ.ΣΤΑΤ., του ΙΟΒΕ, του ΟΑΕΔ και του ΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, την πιο συντηρητική προσέγγιση φαίνεται να κάνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο οποίος τάσσεται υπέρ της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ τον μήνα, μεικτά, περίπου κατά 2,5%. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ελάχιστη αμοιβή για τον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί στα 600,65 ευρώ τον μήνα μεικτά.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, εάν η αναπροσαρμογή είναι πάνω από 3%, τότε θα υπάρξει σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας.

Τον Ιανουάριο

Δύο σενάρια που περιλαμβάνουν αυξήσεις 5% και 10%, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 5%, τότε θα φτάσει στα 615,3 ευρώ. Στο ενδεχόμενο υλοποίησης του δεύτερου σεναρίου, η ελάχιστη αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει στα 644,6 ευρώ (διαφορά 58 ευρώ τον μήνα).

Οι προτάσεις αυτές ήδη βρίσκονται στα χέρια της αρμόδιας υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.

Η Εφη Αχτσιόγλου πρέπει να είναι έτοιμη για να υποβάλει την πρότασή της στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου μετά τα μέσα του Ιανουαρίου, ούτως ώστε από τον Φεβρουάριο να τεθεί σε ισχύ η όποια αύξηση αποφασιστεί για τον κατώτατο μισθό, με την παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 501,9 ευρώ τον μήνα, μεικτά, για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα