Κτηματολόγιο: Η τελευταία ευκαιρία για 111 περιοχές

Κτηματολόγιο: Η τελευταία ευκαιρία για 111 περιοχές17.12.2018Οικονομία

Παρατείνεται για έναν χρόνο η υποβολή δηλώσεων για τα ακίνητα που έχουν αποτυπωθεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Ρεπορτάζ
Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

Ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 περιοχές, οι οποίοι δεν υπέβαλαν δήλωση στο Κτηματολόγιο, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με διάταξη σε σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, παρατείνεται για έναν χρόνο,

δηλαδή ως τα τέλη του 2019, η προθεσμία για όσα ακίνητα έχουν αποτυπωθεί στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Η σχετική προθεσμία εξέπνεε στο τέλος του έτους και από τις αρχές του 2019 τα εν λόγω ακίνητα θα περνούσαν σταδιακά στα χέρια του Δημοσίου.

Το πρόβλημα αφορά εκείνες τις περιοχές της χώρας στις οποίες συμπληρώνονται φέτος 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων.

Με τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ προβλέπεται χρονική επέκταση ενός έτους για την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών που έγιναν ως τις 2/8/2006, με την προϋπόθεση ότι η προθεσμία άσκησης αγωγής για διόρθωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής δεν έχει λήξει ως τις 30/11/18.

Ο αριθμός των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων είτε δεν έσπευσαν να τα δηλώσουν στις πρώτες περιόδους κτηµατογράφησης είτε τα έχουν δηλώσει µε σφάλµατα ανέρχεται σε 171.552.

Ειδικότερα, πρόκειται για περιοχές της Αττικής, Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμο, Νέα Σμύρνη, Ρέντη, Νέο Ψυχικό, αλλά και περιοχές σε Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αρτα, Αχαΐα, Δράμα, Πάτμο, Εβρο, Εύβοια, Ζάκυνθο, Ηλεία, Ημαθία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καστοριά, Κεφαλληνία, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και Φλώρινα.

Οι διορίες

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε μια περιοχή κτηματολογικό γραφείο, κάποιος που δεν πήγε να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης έχει στη διάθεσή του 14 χρόνια (για τα παλαιά προγράμματα του 1999) ή επτά χρόνια (για τα καινούργια από το 2005 και μετά) για να το κάνει.

Αν παρέλθει και αυτή η προθεσμία, οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο γίνονται οριστικές, είναι δικαστικά απρόσβλητες και τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν από κανέναν περιέρχονται στο Δημόσιο.
Μετά την παρέλευση της προθεσμίας των 14 ετών, δηλαδή, «κλειδώνουν» οι αρχικές εγγραφές των «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων των οποίων η κυριότητα περιέρχεται στο Δημόσιο.

Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν αγωγή σε περίπτωση ανακριβούς πρώτης εγγραφής στα κτηματολογικά βιβλία, προκειμένου να αναγνωριστεί το προσβαλλόμενο δικαίωμα και να γίνει η απαιτούμενη διόρθωση.

Για όσους δεν τα δήλωσαν καθόλου είναι μονόδρομος η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς απαιτείται αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Το θεσμικό πλαίσιο για τις διορθώσεις των σφαλμάτων ξεχωρίζει τις περιπτώσεις που απαιτούν αμετάκλητη δικαστική απόφαση από εκείνες που οφείλονται σε πρόδηλο σφάλμα και μπορούν να διορθωθούν διοικητικά, χωρίς δικαστική παρέμβαση, με απόφαση του προϊσταμένου του κτηματολογικού γραφείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα