Τα παιχνίδια έχασαν τη Μαρία Αργυριάδη

Τα παιχνίδια έχασαν τη Μαρία Αργυριάδη05.12.2018Πρόσωπα

«Εφυγε» στα 72 η συλλέκτρια

Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από τη ζωή η ερευνήτρια, συλλέκτρια και συντηρήτρια παιχνιδιών Μαρία Αργυριάδη. Χάρη στη δωρεά της το Μουσείο Μπενάκη απέκτησε το δικό του Μουσείο Παιχνιδιών. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΕΜΠ. Από το 1970 άρχισε να συλλέγει κούκλες και παιχνίδια, και η αγάπη της την έκανε να ασχοληθεί με την έρευνα

και τη μελέτη τους. Η συλλογή της εξελίχθηκε σε μία από τις δέκα σημαντικότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βαθιά γνώση

«Η Μαρία κληροδότησε σε όλους μας μια σειρά μελετών και ένα ολόκληρο μουσείο πάνω στο αγαπημένο της θέμα, τα παιδικά παιχνίδια. Η γνώση της, βαθιά και ευρύτατη, εκπήγαζε από δεκαετίες ενασχόλησης συνταιριασμένης με πραγματικό πάθος και με απέραντη γενναιοδωρία.

Αυτή η γενναιοδωρία δεν εκφράστηκε στην προσφορά μόνο της συλλογής παιχνιδιών αλλά και στην προσφορά του χρόνου που αφιέρωσε στη δημιουργία, την τεκμηρίωση και τη λειτουργία ενός ολόκληρου μουσείου. Λίγες μόνο ημέρες μετά την παρότρυνση του Αγγελου Δεληβορριά το 1991 υπογράφηκε η δωρεά της και σε αυτή την πράξη προσφοράς η Μαρία παρέμεινε αφοσιωμένη. Αλλωστε, την εκλάμβανε ως υποχρέωση και εργάστηκε γι' αυτήν για τρεις δεκαετίες ως τα εγκαίνια του Μουσείου Παιχνιδιών τον Οκτώβριο του 2017» σημειώνει το Μουσείο Μπενάκη. Η κηδεία της έγινε την περασμένη Δευτέρα από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα