Η ιταλική επανάσταση που έκανε... capriola!

Η ιταλική επανάσταση που έκανε... capriola!05.12.2018Ειδήσεις

Γιούνκερ και Μοσκοβισί «τράβηξαν το αυτί» του Κόντε! Αναμένονται άμεσα οι αλλαγές στον προϋπολογισμό

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ο πισθεν ολοταχώς ή αλλιώς... capriola! Ο πολιτικός... ελιγμός της «κωλοτούμπας» φαίνεται ότι αποκτά τις τελευταίες ώρες και την ιταλική εκδοχή του, καθώς η Ρώμη μοιάζει να απέχει μόλις μια ανάσα από την επίτευξη ενός «συμβιβασμού» με τις Βρυξέλλες.

Καταλυτικό ρόλο -σύμφωνα με τους Ιταλούς πολιτικούς

αναλυτές- φαίνεται πως έπαιξε ο διάλογος του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Πιερ Μοσκοβισί, δηλαδή τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στη Σύνοδο του G20 του Μπουένος Αϊρες - διάλογος που «κατάφερε να αλλάξει το κλίμα», όπως σημείωναν χθες ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Οι αλλαγές στον προϋπολογισμό πρέπει να γίνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να σταλεί επίσης άμεσα ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις -μονίμως... νευρικές- αγορές, έγραφε χαρακτηριστικά η «La Stampa».

Με ανάπτυξη

Παράλληλα, δε, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, μετά τις πιέσεις της Κομισιόν προς τη Ρώμη, o Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία διεμήνυσε ότι η χώρα του εξετάζει διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρκεί οι «τρόποι» αυτοί να μη βλάπτουν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Τόνισε, πάντως, ότι στον πυρήνα τους οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων θα γίνουν σεβαστές. Είναι ήδη γνωστό, άλλωστε, ότι κανένας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους δεν θέλει να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά τα δύο κύρια μέτρα κοινωνικής πολιτικής που είχαν εξαγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο: το «εισόδημα του πολίτη» για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, και τη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Για να γίνουν όμως δεκτά κάποια από τα βασικά αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι προφανές ότι -και- οι παροχές αυτές θα πρέπει να «ψαλιδιστούν» αισθητά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Τζανκάρλο Τζορτζέτι (ο οποίος ανήκει στη Λέγκα) άφησε να διαρρεύσει ότι «ο προϋπολογισμός πρέπει να αλλάξει με μέτρο, όσο ακριβώς χρειάζεται».

Πληροφορίες τις τελευταίες ώρες αναφέρουν ότι τελικά η σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,9% ή στο 2% και όχι στην ιταλική θέση του 2,1%. Σε αυτή τη διαπίστωση φαίνεται ότι συμφωνούν και οι αρχηγοί των κομμάτων της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού - ο «σκληρός» Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι ντι Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα