Τα Μνημόνια έφυγαν (χα, χα), αλλά τα «φέσια» παραμένουν

Τα Μνημόνια έφυγαν (χα, χα), αλλά τα «φέσια» παραμένουν24.08.2018Παρασκήνιο

Χωρίς να μηδενιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα έπεσε η αυλαία του 3ου Μνημονίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα κρατικά «φέσια» έφθαναν τον Ιούνιο τα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ στην προτελευταία μνημονιακή αξιολόγηση είχε συμφωνηθεί ότι θα αποπληρωθούν στο ακέραιο έως τις 20 Αυγούστου.

Οι δανειστές, που πίεζαν διαρκώς για να μπει τέλος στις

διώξεις σε βάρος του εκλεκτού τους, τέως προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέα Γεωργίου (φωτό), δεν έδειξαν το ίδιο ενδιαφέρον για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η οποία θα βοηθούσε την πραγματική οικονομία να «ανασάνει». Αντιθέτως, έκαναν τα στραβά μάτια και έδωσαν παράταση στην κυβέρνηση για να αποπληρώσει τα χρέη ως το τέλος του έτους, κάτι που, και πάλι, είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο το Δημόσιο μείωσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη του μόλις κατά 372.000.000 ευρώ. Ωστόσο, το τελικό ποσό που μπήκε στην τσέπη των ιδιωτών ήταν πολύ μικρότερο -μόνο 75.500.000 ευρώ-, με κυβερνητικές πηγές να αποδίδουν τη διαφορά σε συμψηφισμούς!

Την ίδια ώρα, στο δυσθεώρητο ύψος των 101,359 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με τον Μάιο (101,482 δισ. ευρώ). Εντούτοις, τα νέα χρέη που δημιουργήθηκαν από την αρχή του 2018 αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 428.000.000 ευρώ, φθάνοντας τα 5,192 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα