Τα κυβερνητικά πλάνα για το κενό που «βλέπουν» οι δανειστές το 2020

Τα κυβερνητικά πλάνα για το κενό που «βλέπουν» οι δανειστές το 202001.08.2019ΝΔ

Σε αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου για το 2020 βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο...

..., προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ στο πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς την ίδια στιγμή να μειωθεί το αφορολόγητο και να ψαλιδιστούν κοινωνικές δαπάνες.

Ηδη για το 2019, όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «μετά τις εκτιμήσεις και τις προβολές εσόδων

και δαπανών εξαντλήθηκαν όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Παρά τις αρχικές ενστάσεις τους, οι δανειστές, οι οποίοι υπολόγιζαν στο 1,1%-1,4% τη δημοσιονομική παρέκκλιση για το 2019, φαίνεται πως πείστηκαν ότι ο Προϋπολογισμός θα κλείσει τελικά εντός ορίων και οι στόχοι θα επιτευχθούν.

Δεν συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο με το 2020, καθώς στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας τον προηγούμενο μήνα η Κομισιόν ανέβαζε το κενό στο 1,2%-1,5% του ΑΕΠ και αυτό χωρίς να έχει συνεκτιμηθεί το κόστος των μέτρων ελάφρυνσης που ψήφισε η νέα κυβέρνηση.

Εκτός από τη δοκιμασμένη και συνήθως αποτελεσματική μέθοδο της περικοπής των κρατικών δαπανών, κάτι για το οποίο έχει ήδη προϊδεάσει ο κ. Σταϊκούρας ζητώντας ρεαλιστική οροφή στις δαπάνες των υπουργείων, η κυβέρνηση διερευνά την πιθανότητα να εντάξει στα έσοδα του Προϋπολογισμού τις επιστροφές κερδών των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Κάτι τέτοιο, όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο, θα μείωνε δραστικά το όποιο δημοσιονομικό κενό, αφού τα ποσά των επιστροφών θα ελάφρυναν τον στόχο για το πλεόνασμα κατά 0,7%.

Οπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα θα επιστρέφονται στην Ελλάδα σε δύο δόσεις κάθε χρόνο και υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα εφαρμόζει πιστά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Η σημερινή συζήτηση αφορά ένα ποσό που φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ από τα κέρδη, που είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό χάσμα.

Στα εργαλεία της κυβέρνησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, περικοπές των δαπανών των ΔΕΚΟ 400.000.000 ευρώ το 2020 και εξοικονόμηση άλλων 400.000.000 ευρώ από την «επισκόπηση δαπανών».

Γ. Χατζηδημητρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα