Το Χάρβαρντ τιμά τον Σμαραγδή

Το Χάρβαρντ τιμά τον Σμαραγδή 31.07.2019Τέχνες

Προβλήθηκαν και χειροκροτήθηκαν ταινίες-πορτρέτα του σκηνοθέτη

Οι τρεις ταινίες του Γιάννη Σμαραγδή είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του Ελληνισμού εκτός Ελλάδος» αναφέρει για τις ταινίες του καταξιωμένου Ελληνα σκηνοθέτη έγκυρο ελληνικό έντυπο του εξωτερικού.

Ωστόσο, ξεχωριστή διάκριση για τον Γιάννη Σμαραγδή αποτέλεσε το τιμητικό αφιέρωμα που οργανώθηκε από το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε συνεργασία με τους εξέχοντες Ελληνες διδάσκοντες

του ΜΙΤ, το οποίο συντόνισε ο Αριστείδης Καραλής.

Στο αφιέρωμα προβλήθηκαν οι ταινίες «Καβάφης», «Εl Greco» και «Καζαντζάκης». 

Καθώς ο σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην προβολή του «Καβάφη», έστειλε ένα κείμενο το οποίο διαβάστηκε και χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό:

«Ας μου επιτραπεί να θυμίσω την πρώτη προβολή της ταινίας “Καβάφης” το 1997, την οποία παρακολούθησαν καθηγητές του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ, διεθνούς κύρους... Ενας από αυτούς ήταν ο περιώνυμος καθηγητής, “δικός μας”, Μάικλ Δερτούζος, καθηγητής του Μπιλ Γκέιτς και άλλων, που μου είχε πει μετά την προβολή:

“Σας ευχαριστώ πολύ και κυρίως σας ευχαριστώ γιατί μου θυμίσατε τι ΔΕΝ πρέπει να ξεχάσουμε εμείς οι άνθρωποι της επιστήμης για το μέλλον της ανθρωπότητας: την ευαισθησία”».

Οταν ο Γιάννης Σμαραγδής είχε βρεθεί στην προβολή του Χάρβαρντ το 1997, είχε δωρίσει ένα λεύκωμα της ταινίας που είχε κυκλοφορήσει τότε -και σήμερα είναι πλέον εξαντλημένο- στη Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου.

Τώρα, απευθυνόμενος στην υπεύθυνη του Τμήματος Κλασικών Σπουδών Καλλιόπη Δούρου και συνδιοργανώτρια του τιμητικού αφιερώματος, έστειλε πάλι ένα βιβλίο του στοχαστή συγγραφέα Μίμη Τσακωνιάτη, το «Γιάννης Σμαραγδής. Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής. Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε», διότι και αυτό είναι πλέον εξαντλημένο.

Μαζί με αυτό έστειλε τα dvd των ταινιών «Kαβάφης» και «Καζαντζάκης» υπογεγραμμένα για τις ανάγκες του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και της Βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Αλλη μία διάκριση για τον «Καζαντζάκη» ήλθε από την Ιταλία. Την περασμένη εβδομάδα προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ischia, όπου ο Αρις Σταύρου απέσπασε το βραβείο φωτογραφίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ταινία «Καζαντζάκης» έχει εκχωρηθεί αφιλοκερδώς στο υπουργείο Εξωτερικών και στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού για την πολιτιστική διπλωματία της χώρας και όπου προβάλλεται στο εξωτερικό, γνωρίζει πάντα την ίδια θερμή υποδοχή.

Βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Χιούστον και προβλήθηκε στα Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Σιγκαπούρης και του Τορόντο.

Επίσης, προβλήθηκε στο Museum of the Moving Image της Νέας Υόρκης και στην UNESCO στο Παρίσι, όπου αποθεώθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα