Τα κριτήρια για χορήγηση του επιδόματος στέγασης!

Τα κριτήρια για χορήγηση του επιδόματος στέγασης!18.06.2018Οικονομία

Αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2019 και θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως. Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι

Από τον
Νάσο Χατζητσάκο

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα αρχίσει η χορήγηση του νέου επιδόματος στέγασης. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα εισοδήματα και τον αριθμό των μελών του κάθε δικαιούχου νοικοκυριού.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, το νέο στεγαστικό επίδομα

θα είναι αφορολόγητο και θα το δικαιούνται νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα κατά τα τελευταία πέντε έτη. Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται μονοπρόσωπα και πολυπρόσωπα νοικοκυριά. Το ποσό του επιδόματος στέγασης ορίζεται στα 70 ευρώ τον μήνα για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος. Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το επίδομα προσαυξάνεται κατά 70 ευρώ τον μήνα.

Ως ανώτατο όριο του επιδόματος ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Η διάρκεια της χορήγησής του δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες. Με την πάροδο των 12 μηνών, οι δικαιούχος δύναται να υποβάλει ξανά αίτηση για τη συνέχιση της λήψης του επιδόματος.



Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 8.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Θα προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, ορίζεται προσαύξηση 8.000 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

Σημειώνεται ότι το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 24.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό (προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ). Επίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών ή ομολόγων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του κατωτέρω πίνακα για κάθε τύπο νοικοκυριού, μέχρι και το ποσό των 24.000 ευρώ.

Για την περίπτωση των δικαιούχων που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία το επίδομα θα καταβάλλεται μηνιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε όσους επιβαρύνονται με το κόστος στεγαστικού πρώτης κατοικίας, θα πιστώνεται απευθείας στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του δανείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα