Συνεχίζεται η συσκότιση στην υπόθεση της Νοvartis

Συνεχίζεται η συσκότιση στην υπόθεση της Νοvartis11.02.2019Παρασκήνιο

Ερωτήματα και δυσαρέσκεια για τη Μαρία Παπασπύρου που καθυστερεί να παραδώσει το πόρισμα για την έρευνα

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Ενα ερώτημα έμοιαζε να βασανίζει όλες τις εφημερίδες, τόσο τις αντιπολιτευόμενες όσο και τις συμπολιτευόμενες, το περασμένο Σαββατοκύριακο: «Πότε επιτέλους θα παραδοθεί το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, για την πολύκροτη υπόθεση Novartis;».

Κάποιες εφημερίδες ανέφεραν ότι υπάρχει μουρμούρα ακόμη και «σε ανώτερο επίπεδο»

για την καθυστέρηση. Κάποιες άλλες ότι, ενώ έχουν προσέλθει μάρτυρες-κλειδιά να καταθέσουν για την υπόθεση, το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ακόμη αναμένεται. Υπήρξαν κι αυτές που υποστήριξαν ότι εξελίξεις για την υπόθεση δεν θα έχουμε ούτε αυτή την εβδομάδα, καθώς η Εισαγγελία «δεν έχει πάρει ακόμη στα χέρια της το πόρισμα Παπασπύρου». Ολες, λοιπόν, έμοιαζαν να συμφωνούν στο ότι το πόρισμα έχει καθυστερήσει εξαιρετικά.

Για την ιστορία πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης έχει αναλάβει το κομμάτι της έρευνας για την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόστηκε στη χώρα μας για τα φάρμακα. Τα αποτελέσματα του πορίσματός της, αν διαπιστωθεί υπερτιμολόγηση, μπορεί να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία της δωροδοκίας για μια σειρά από πρόσωπα. Εκτιμάται δε ως εξαιρετικά σημαντικό, καθώς, όπως παραδέχονται επίσης αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, «το πόρισμα της κυρίας Παπασπύρου θα πυροδοτήσει την κίνηση των εισαγγελικών Αρχών για την έναρξη της διαδικασίας διώξεων και αρχειοθέτησης».

Η ώρα της αλήθειας

Η «δημοκρατία» παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις. Είχαμε αναφέρει και τις προηγούμενες μέρες ότι αυτή η υπόθεση έχει τραβήξει πολύ. Εχει τραβήξει παραπάνω από όσο αντέχει το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Εχει τραβήξει παραπάνω από όσο αντέχει η εύθραυστη εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Εχει έρθει πλέον η ώρα είτε να προχωρήσει είτε να μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Η κυρία Παπασπύρου ανέλαβε την έρευνα που αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων στις αρχές του 2017 από την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Επομένως, κυρία Παπασπύρου, έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια!

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η γενική επιθεωρήτρια φροντίζει να ανακοινώνει στον Τύπο με κάθε επισημότητα ότι η έρευνα πρόκειται άμεσα να παραδοθεί, αλλά στη συνέχεια αναφέρεται διαρκώς στα διαδικαστικά προσκόμματα που αντιμετωπίζει για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση. Ομως, κυρία Παπασπύρου, το «άμεσα» ετυμολογικά προέρχεται από το «αμέσως»!

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες βρισκόμαστε και εμείς σε επικοινωνία με την κυρία Παπασπύρου, η οποία ακολούθησε και στην περίπτωσή μας την τακτική «από μέρα... σε μέρα». Θα παρέδιδε τη Δευτέρα, μετά την Τετάρτη, μετά ήθελε άλλη μία εβδομάδα, μετά κενό κ.λπ., κ.λπ. Τελικά, κυρία Παπασπύρου, έχετε ή όχι τον έλεγχο των εργασιών που διεξάγει το κλιμάκιό σας;

Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε, αμέτρητες. Ανώτεροι δικαστικοί κύκλοι του Αρείου Πάγου, για παράδειγμα, ισχυρίζονται ότι οι καθυστερήσεις της κυρίας Παπασπύρου είναι αδικαιολόγητες σε τέτοιο βαθμό που αναζητούν ακόμη και... σκοπιμότητα. Από την άλλη, η κυρία Παπασπύρου ισχυρίζεται ότι οι καθυστερήσεις της οφείλονται στην καθυστερημένη παραλαβή πολλών αρχείων, απαραίτητων για τη διασταύρωση στοιχείων, και ότι είναι ενημερωμένοι σχετικώς στον Αρειο Πάγο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο παρέλαβε απαραίτητα στοιχεία για την έρευνα τιμολόγησης, τόσο από τον ΕΟΦ όσο και από την Ευρώπη, ενώ μόλις στις 21 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από λίγες ημέρες, παρέλαβε από την Εισαγγελία Διαφθοράς 80.000 χιλιάδες αρχεία, τα οποία έπρεπε να διασταυρωθούν με τα ευρύματα του κλιμακίου της.

Πού βρίσκεται η αλήθεια; Θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες. Κι όταν επιτέλους ολοκληρωθεί η έρευνα, θα κάνουμε και εμείς αποκαλύψεις για όλους και για όλα.

Η Δικαιοσύνη, σε κάθε περίπτωση, οφείλει να είναι προσεκτική στις κινήσεις της, καθώς η κοινωνία βράζει. Ποινές εξαιρετικά μεγάλες σε φτωχοδιάβολους όπως η 53χρονη καθαρίστρια από τον Βόλο και εξαιρετικά μικρές για υποθέσεις όπως η αποκαλούμενη «παραδικαστικό κύκλωμα 2» και η ευνοϊκή μεταχείριση ανθρώπων όπως ο Αρης Φλώρος της υπόθεσης ENERGA - HELLAS POWER και ο Ριχάρδος των γνωστών ενεχυροδανειστηρίων έχουν προκαλέσει επικίνδυνα το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Οι επιλεκτικές διαρροές και οι ενστάσεις για τις «επίλεκτες» Εισαγγελίες

Και ακόμη δύο σχόλια. Σε ένθετο αντιπολιτευόμενης εφημερίδας αναφέρθηκε ότι, εκτός από την αναφορά του πρώην εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για την άρνησή του να παραλάβει από το FBI στοιχεία λογαριασμού στο εξωτερικό υπουργού που εμπλέκεται με την υπόθεση Novartis, υπάρχει και μία σχετική αναφορά της εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Τουλουπάκη για το τι διημείφθη στην περίφημη «συνάντηση της Βιένης». Αλήθεια, γιατί οι ίδιες πηγές του Αρείου Πάγου που φρόντισαν να μας ενημερώσουν για το περιεχόμενο της «αναφοράς Αγγελή» δεν έδωσαν κανένα στοιχείο για την «αναφορά Τουλουπάκη»; Δεν πρέπει να μάθουμε όσα αναφέρει για τη συνάντηση και η εισαγγελέας Διαφθοράς;

Αίτημα κατάργησης

Αξίζει, ακόμη, να θυμηθούμε την τοποθέτηση του πρόεδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Χριστόφορου Σεβαστίδη, ο οποίος στο παρελθόν έχει κρίνει αναγκαία την κατάργηση των «επίλεκτων» -όπως τα είχε αποκαλέσει- δικαστικών σωμάτων, όπως οι εισαγγελείς Διαφθοράς και οι εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος, τα οποία αποτέλεσαν μνημονιακή υποχρέωσή μας.

Πράγματι, ο θεσμός του εισαγγελέα Διαφθοράς και του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος αποτελούν εκτροπή από τον θεσμό του αυτοδιοίκητου, καθώς ορίζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ενώ οι προϊστάμενοι στις Εισαγγελίες εκλέγονται από τους υπηρετούντες συναδέλφους τους. Μήπως με αυτόν τον τρόπο παγιδεύονται τελικά τέτοιου είδους υποθέσεις; Μήπως έχει έρθει η στιγμή να αλλάξει τουλάχιστον ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται όσοι υπηρετούν σε αυτές τις Εισαγγελίες; Και επιπλέον, πώς θωρακίζεται η Δικαιοσύνη όταν ο εποπτεύων εισαγγελέας σε αυτές τις Εισαγγελίες ορίζεται από τον εκάστοτε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δεν έχει καν τα εχέγγυα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου; Αν δηλαδή, ο επόπτης αντιλαμβάνεται τον ρόλο του όχι σαν εκείνον του επόπτη αλλά σαν εκείνον του χειραγωγού, ποιες είναι οι δικλίδες ασφαλείας; Και τέλος, δεν έχει έρθει η στιγμή να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το φαινόμενο εισαγγελέων που μετρούν ήδη οκτώ χρόνια στις συγκεκριμένες Εισαγγελίες;

Keywords
Τυχαία Θέματα