Συνεχίζει τα ψηφοθηρικά παιχνίδια ο Σπίρτζης

Συνεχίζει τα ψηφοθηρικά παιχνίδια ο Σπίρτζης17.05.2018Πρόσωπα

Το εμπόριο ελπίδας με θύματα τους συνταξιούχους επιμένουν να συντηρούν ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, που ισχυρίζονται ότι ενδεχομένως να αποφευχθεί τελικά η -ήδη ψηφισμένη- μείωση των συντάξεων από το 2019.

«Μπορεί και από την Ευρώπη να μας πούνε ότι δεν υπάρχει λόγος για τα μέτρα, αν η οικονομία προχωρήσει καλά. Υπάρχει αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη» ισχυρίστηκε χθες ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των δανειστών στο ξενοδοχείο «Χίλτον».

Ωστόσο,

τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, που είναι και οι καθ' ύλην αρμόδιοι, έχουν παραδεχτεί ευθέως εδώ και πολλές ημέρες ότι η περικοπή των συντάξεων έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές και θα εφαρμοστεί κανονικά.

Ο κ. Σπίρτζης εξαπέλυσε επίσης χθες νέα επίθεση κατά του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο επέρριψε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις σε ιδιωτικοποιήσεις, όπως της Εγνατίας Οδού, του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ.ά. «Εάν την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και την πώληση ποσοστού του “Ελευθέριος Βενιζέλος” τις είχε αναλάβει το υπουργείο, θα είχαν ολοκληρωθεί στην ώρα τους και θα είχαμε εξασφαλίσει ακόμα και τριπλάσιο τίμημα» υποστήριξε και καταλόγισε στο ΤΑΙΠΕΔ «τεχνική ανεπάρκεια», που είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την Εγνατία.

Στο πεδίο της αγοράς ενέργειας, η χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των δανειστών ολοκληρώθηκε με συμφωνία για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ). Οπως είπε ο κ. Σταθάκης, η συμφωνία προβλέπει σταδιακή μείωση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα παρέχει η ΔΕΗ μέσω αυτών στους ανταγωνιστές της και κατάργηση των δημοπρασιών στο τέλος του 2019. Η χρέωση των προμηθευτών που καταλήγει στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διατηρηθεί έως το 2020, με σταδιακή απομείωση στο μεταξύ και αντικατάστασή της από τα πράσινα πιστοποιητικά. Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα γίνουν τεχνικές διαβουλεύσεις έως μεθαύριο, Σάββατο.

Keywords
Τυχαία Θέματα