Συνάντηση (με αγκάθια) Τσίπρα - Βαρθολομαίου

Συνάντηση (με αγκάθια) Τσίπρα - Βαρθολομαίου05.02.2019Πρόσωπα

Στο τραπέζι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση των επίμαχων άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Στο αυριανό ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη κυριαρχούν, σε επίπεδο συμβολισμών, η ξενάγησή του στην Αγία Σοφία και η επίσκεψη στην κλειστή Θεολογική Σχολή

της Χάλκης. Ωστόσο, τα πολλαπλά μηνύματα -κυρίως σε επικοινωνιακό και δευτερευόντως σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο- που θέλει να στείλει δεν φαίνονται ικανά να σκιάσουν τα πραγματικά αιχμηρά «αγκάθια», που προκύπτουν από τον ουσιαστικό σκοπό της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη «βασιλίδα των πόλεων», στη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το Φανάρι το τελευταίο διάστημα είναι κάτι περισσότερο από ψυχρές. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο φέρεται σφοδρά ενοχλημένο από μια σειρά κινήσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που πλήττουν καίρια την Πρωτόθρονη Εκκλησία.

Συνεπώς, το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη θεωρείται μια πρώτης τάξης ευκαιρία, ώστε ο πρωθυπουργός να προσπαθήσει να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις, να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα και να ακούσει τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις του Οικουμενικού Πατριάρχη. Τον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα συνοδεύει και ο Κώστας Γαβρόγλου. Η παρουσία του αρμόδιου υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων φανερώνει διάθεση εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου να συζητήσει ουσιαστικά και σε βάθος όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ωστόσο το αποτέλεσμα θα κριθεί στο τέλος. Ειδικότερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει εκφράσει επίσημα -και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο- την αντίθεσή του στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη αναθεώρηση των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος.

Πλήγμα

Οπως είχε γράψει η «δημοκρατία», η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την αναθεώρηση του άρθρου 3, αν ψηφιστεί, εκτιμάται ότι θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη Διεθνή Νομική Προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και -ενδεχομένως άθελά της- θα επιβεβαιώσει την πάγια τουρκική πολιτική, που υποβαθμίζει την Πρωτόθρονη Ορθόδοξη Εκκλησία σε ένα θρησκευτικό σωματείο το οποίο υπάγεται στη δικαιοδοσία της νομαρχίας Κωνσταντινούπολης.

Στο Φανάρι δυσφορούν και για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται -κατά άλλους, μεθοδεύεται- η διαπραγμάτευση με την Ελλαδική Εκκλησία, με βάση το προσύμφωνο Τσίπρα - Ιερωνύμου, καθώς έχει παρακαμφθεί επιδεικτικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρότι επιχειρείται να μπουν ως πακέτο στη συμφωνία και οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, πολύ περισσότερο όμως οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων και η Εκκλησία της Κρήτης, που υπάγονται στο Φανάρι.

Ταυτόχρονα, υπάρχει το ζήτημα των αποσπάσεων κληρικών στο εξωτερικό. Ο τρόπος που θα γίνονται θεωρείται ζωτικής σημασίας για την απρόσκοπτη επάνδρωση των ενοριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο εξωτερικό, καθώς και για την αποτελεσματική στελέχωση των άλλων δυο παλαίφατων Πατριαρχείων, της Αλεξάνδρειας και των Ιεροσολύμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα