Συναίνεση στην... ομίχλη!

Συναίνεση στην... ομίχλη!24.10.2019Άρθρα

Σοβαρές εκκρεμότητες στο συμφωνηθέν προσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Οι εξηγήσεις Θεοδωρικάκου

Διευκρινίσεις για την ψήφο των αποδήμων έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ωστόσο τα ερωτήματα για το πώς θα πιστοποιείται η διετής παρουσία των Ελλήνων του εξωτερικού στη χώρα μας, αλλά και ποιος είναι τελικά ο αριθμός των δυνάμει ψηφοφόρων παραμένουν. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος, ερωτηθείς για τους τρόπους πιστοποίησης από τις Αρχές

της παρουσίας για δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών των αποδήμων που θέλουν να ψηφίσουν, υποστήριξε ότι «αυτό θα αποδεικνύεται από δημόσια έγγραφα.

Από απολυτήριο σχολείου, από ασφαλιστικό οργανισμό, από την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι όσοι έχουν φύγει μέχρι 33 χρόνια καλύπτονται, μια και ένα μεγάλο ποσοστό έχει έρθει στη χώρα μας είτε για να σπουδάσει είτε για να εργαστεί ή για να κάνει στρατιωτική εργασία.

Στη Βουλή

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν ενδελεχώς την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ενώ το προσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων, το οποίο θα βασίζεται στους κανόνες και στις αρχές πάνω στις οποίες υπήρξε η διακομματική συμφωνία, θα δοθεί αύριο στα μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης της Βουλής.

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η συνταγματική πρόταση θα είναι «αρκετά ευρύχωρη», ώστε να μπορεί ο κοινός νομοθέτης να θέτει ζητήματα και κυρίως για τους όρους περιορισμού και διευκόλυνσης της ψήφου.

Προχώρησε, μάλιστα, κι εκείνος σε διευκρινίσεις, εξηγώντας ότι οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν μόνο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα είναι διευρυμένο και θα φτάνει στους 15 βουλευτές από 12, ενώ όλα τα κόμματα που λαμβάνουν το εκλογικό όριο του 3% θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν έναν βουλευτή προερχόμενο από την ομογένεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος Θοδωρή Δρίτσα, ανέφερε ότι μπήκαμε σε μια θετική διαδρομή ώστε να επιλυθεί ένα ζήτημα που εκκρεμεί δεκαετίες.

«Ιδανικές λύσεις δεν υπάρχουν. Φαίνεται όμως ότι επικρατεί η λογική σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση που πρέπει να επιδιώξουμε να δώσουμε λύση και να μην αρνηθούμε στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα» είπε.

Όσο για τον Ανδρέα Λοβέρδο του ΚΙΝ.ΑΛ., υπογράμμισε την ανάγκη η ερμηνευτική προσθήκη να είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένη και οι περιορισμοί που θα μπουν να ισορροπούν στην αρχή της αναλογικότητας και να κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα