Παράταση της ανακωχής για να φύγουν οι Κούρδοι

Παράταση της ανακωχής για να φύγουν οι Κούρδοι23.10.2019Ειδήσεις

Άλλες 150 ώρες προθεσμία έδωσαν στο YPG Πούτιν και Ερντογάν. Κοινές περιπολίες Ρωσίας και Τουρκίας μετά την εκκένωση της περιοχής

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Έπειτα από μια μαραθώνια συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από έξι ώρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν χθες σε παράταση της κατάπαυσης πυρός, που έληγε το βράδυ της Τρίτης, στη βορειοανατολική Συρία.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια των επαφών τους στο Σότσι της Ρωσίας οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να δοθεί

διορία 150 ωρών για την απομάκρυνση των δυνάμεων των Κούρδων από την περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας, στην οποία διεξάγεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας «Πηγή της Ειρήνης». 

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν, επίσης, στη συνέχεια οι χώρες τους να πραγματοποιούν κοινές περιπολίες γύρω από τη συγκεκριμένη «ζώνη ασφαλείας» - κάτι, όμως, που επί της ουσίας θα εδραιώσει την τουρκική παρουσία στα συριακά εδάφη.

Μετά το πέρας των συνομιλιών και στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Πούτιν τόνισε πως οι επαφές με τον Ερντογάν «μας έδωσαν τη δυνατότητα να καταλήξουμε σε αποφάσεις» που αφορούν τη Συρία.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως ο Τούρκος ομόλογός του τού εξήγησε με λεπτομέρεια τους στόχους της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία, αν και τόνισε ότι σημασία έχει να μην επιτρέψουμε να εκμεταλλευτούν οι τρομοκράτες τις ενέργειες της Τουρκίας. Ο ηγέτης της Ρωσίας επισήμανε ακόμη ότι η Αγκυρα συμμερίζεται την προσέγγιση της Μόσχας για την αναγκαιότητα διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ενώ υπογράμμισε πως η τελευταία πρέπει να απαλλαγεί από την παράνομη ξένη στρατιωτική παρουσία.

Ιστορική συμφωνία

Από τη δική του πλευρά, ο Ερντογάν, αφού έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία», εν συνεχεία ανέφερε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν στην πραγματοποίηση κοινών περιπολιών στη βόρεια Συρία.

Οι κουρδικές ένοπλες ομάδες θα πρέπει να αρχίσουν να αποχωρούν από αύριο (σ.σ.: σήμερα, Τετάρτη) από τη ζώνη ασφαλείας, που εκτείνεται σε βάθος 30 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας, είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, και για τον λόγο αυτό έχουν στη διάθεσή τους 150 ώρες, αρχίζοντας από το μεσημέρι (12.00) της 23ης Οκτωβρίου.

Μόλις περάσει αυτό το διάστημα, τότε θα αρχίσουν οι κοινές περιπολίες δυτικά και ανατολικά από το σημείο όπου διεξάγεται η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» σε βάθος 10 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία.

Δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης των δύο προέδρων έκανε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι όλες οι κουρδικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τις πόλεις Μανμπίτζ και Ταλ Ριφάτ, παραδίδοντας επίσης τον οπλισμό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα