Συγκλόνισε ο Εθνικός Υμνος αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη

Συγκλόνισε ο Εθνικός Υμνος αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη10.04.2018Πρόσωπα

Συγκίνησε ο Αρχιεπίσκοπος σπάζοντας για πρώτη φορά το πρωτόκολλο σε αναστάσιμη λειτουργία

Εσπασε» το πρωτόκολλο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και έψαλε τον Εθνικό Υμνο μαζί με το στρατιωτικό άγημα, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες Αθηναίους που συμμετείχαν στη λειτουργία για την Ανάσταση στη Μητρόπολη Αθηνών.

Παραδοσιακά,

τη λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού τελούν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ιερείς της Αρχιεπισκοπής. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, έξω από τον ναό βρίσκεται παραταγμένο και στρατιωτικό άγημα που αποδίδει τις προβλεπόμενες τιμές.

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό, ο Αρχιεπίσκοπος και οι άλλοι επίσκοποι και κληρικοί ανέβηκαν στην εξέδρα για να διαβαστεί το Ευαγγέλιο και να ψαλεί τρεις φορές το «Χριστός Ανέστη». Στη συνέχεια, η μπάντα παιάνισε τον Εθνικό Υμνο και τα αγήματα, όπως προβλέπει το στρατιωτικό πρωτόκολλο, έψαλαν. Τη στεντόρεια φωνή τους συνόδευσαν και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το μικρόφωνό του, όπως και οι υπόλοιποι παριστάμενοι στην εξέδρα.



Για πρώτη φορά ο κ. Ιερώνυμος ξέφυγε από το τυπικό, καθώς τις προηγούμενες χρονιές επέλεγε να συνεχίσει κανονικά τη Θεία Λειτουργία, ενώ το άγημα έψελνε παράλληλα τον Εθνικό Υμνο. Αυτή η κίνηση του Αρχιεπισκόπου προκάλεσε ιδιαίτερα ευμενή σχόλια.

Πάσχα στην Αθήνα

Είτε για οικονομικούς λόγους είτε επειδή έτσι το επιβάλλει η οικογενειακή παράδοσή τους, χιλιάδες Αθηναίοι γιόρτασαν την Ανάσταση και το Πάσχα στο κλεινόν άστυ. Οι εκκλησίες στις γειτονιές της Αθήνας πλημμύρισαν από κόσμο, ενώ ο ουρανός έμοιαζε με πολύχρωμο καμβά από τα εκατοντάδες πυροτεχνήματα που έπεσαν για να σηματοδοτήσουν την Ανάσταση.

Βέβαια, ορισμένοι ανεγκέφαλοι ακόμα μια χρονιά μετέτρεψαν τη γέφυρα δίπλα στην Ανάληψη, γνωστή και ως «Παναγίτσα», επί της οδού Λαγουμιτζή, σε πύρινη κόλαση, ρίχνοντας δεκάδες μολότοφ και κροτίδες. Οι εκρήξεις και οι φωτιές έκαναν τους δρόμους έξω από τον Ιερό Ναό της Αναλήψεως να μοιάζουν με εμπόλεμη ζώνη.

Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα η οσμή των βεγγαλικών έδωσε τη θέση της στην τσίκνα από το ψήσιμο του αρνιού και του κοκορετσιού. Παρά το μεγάλο κύμα εκδρομέων, αισθητή ήταν η παραμονή χιλιάδων κατοίκων εντός των τειχών. Σε κήπους, βεράντες, ακόμα και στο πεζοδρόμιο σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας παρατάχθηκαν οι ψησταριές και τα τραπέζια που ένωσαν οικογένειες και φίλους για το τσούγκρισμα των αβγών και το παραδοσιακό πασχαλινό ελληνικό γλέντι.

«Χριστός Ανέστη» με... φαντασία σε Κέρκυρα, Βροντάδο, Λεωνίδιο

Σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης εορτάστηκε και στην περιφέρεια η Ανάσταση του Θεανθρώπου, όπου πλήθος πιστών προσήλθε στους ιερούς ναούς για να γιορτάσει το μήνυμα της νίκης της ζωής έναντι του θανάτου. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με ιδιαίτερο χρώμα γιορτάστηκε η Ανάσταση του Κυρίου στην Κέρκυρα, όπου η νύχτα έγινε μέρα με τα πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουρανό την ώρα που οι πιστοί έψαλλαν το «Χριστός Ανέστη».

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το θέαμα και στο Βροντάδο της Χίου, όπου, όταν οι καμπάνες των δύο εκκλησιών, της Παναγιάς Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου, σήμαναν την Ανάσταση του Κυρίου, ξεκίνησε ο ρουκετοπόλεμος. Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και ξένα τηλεοπτικά συνεργεία βρέθηκαν στην περιοχή για να καλύψουν το φαντασμαγορικό αυτό θέαμα. Χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν και φέτος την ακολουθία της Αναστάσεως στη λίμνη του Αγίου Νικολάου και είδαν το κάψιμο του Ιούδα που παραδίδεται στις φλόγες εν πλω για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Ο προδότης του Ιησού κάηκε μέσα στη θάλασσα και στο Τολό Αργολίδας, προσφέροντας ένα καθηλωτικό θέαμα στους πιστούς. Ξεχωριστή ήταν η νύχτα και στο Λεωνίδιο Κυνουρίας, όπου από το 1845 τηρείται το εντυπωσιακό έθιμο των αερόστατων. Την ώρα που ο παπάς έψελνε το «Χριστός Ανέστη», οι πιστοί άφησαν στον ουρανό τις αυτοσχέδιες υφασμάτινες κατασκευές που θυμίζουν μεγάλα φανάρια και τις οποίες προετοίμαζαν πολλούς μήνες πριν.

Στη Λέσβο το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου ακούστηκε απ' άκρη σ' άκρη σε όλο το νησί συγκινώντας τα πλήθη των πιστών, ενώ στη Λήμνο το «Χριστός Ανέστη» εψάλη με τη συνοδεία αυτοσχέδιων εκρηκτικών, ρουκετών και πυροτεχνημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα