Ψάχνουν συνεργάτες πολιτικών (τώρα) για το μαύρο χρήμα

Ψάχνουν συνεργάτες πολιτικών (τώρα) για το μαύρο χρήμα07.04.2018Παρασκήνιο

Ονόματα και νέα στοιχεία φέρεται ότι έχει στείλει το FBI στους εισαγγελείς Διαφθοράς που ερευνούν το σκάνδαλο της Novartis. Τα αιτήματα συνδρομής στην Κύπρο και την Ελβετία για τους «τροφοδότες λογαριασμούς»

Από τη
Μαρία Ζαχαροπούλου

Εχοντας

ως οδηγό τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, στις οποίες γίνεται λόγος για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, οι εισαγγελικές Αρχές επιχειρούν να ακολουθήσουν τις «ύποπτες» διαδρομές, με στόχο να οδηγηθούν στους τελικούς αποδέκτες των δωροδοκιών που φέρεται ότι έκανε η φαρμακοβιομηχανία. Ωστόσο, το νέο στοιχείο που αναμένεται να δώσει ώθηση στην έρευνα είναι τα ονόματα αλλά και οι λογαριασμοί συνεργατών πολιτικών προσώπων τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στείλει στις ελληνικές Αρχές το FBI. Πληροφορίες αναφέρουν πως η συνεργασία των δύο πλευρών είναι στενή και συνεχής, ενώ μετά το Πάσχα αναμένονται νέες διαβουλεύσεις προκειμένου να συμπληρωθεί το παζλ της υπόθεσης.

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των δέκα πολιτικών προσώπων που ελέγχονται για πιθανή εμπλοκή στο σκάνδαλο, αλλά και των συγγενικών τους προσώπων, ήταν μια κίνηση αναμενόμενη, στο πλαίσιο της έρευνας που παραμένει ανοιχτή στα χέρια της Δικαιοσύνης και αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Παράλληλα, η έρευνα έχει εστιαστεί στον στενό πυρήνα των προσώπων που υπηρετούσαν σε νευραλγικά πόστα, αλλά και κοντά σε πολιτικά πρόσωπα. Σύμβουλοι πρώην υπουργών, γενικοί γραμματείς, πρόεδροι δημόσιων οργανισμών και μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων έχουν μπει στο στόχαστρο των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, οι οποίοι ερευνούν εξονυχιστικά οποιοδήποτε στοιχείο σχετίζεται με τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αν και το μαύρο χρήμα, σύμφωνα με τους μάρτυρες, έφτανε στα χέρια πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων μέσα σε σακούλες, φακέλους και βαλίτσες, δικαστικές πηγές ανέφεραν πως στις περισσότερες περιπτώσεις η διακίνησή του, ακόμη και μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές, αφήνει πίσω της ίχνη. Αλλωστε, στο στόχαστρο των εισαγγελικών Αρχών έχει μπει γενικότερα η περιουσιακή κατάσταση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων. Ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, τυχόν θυρίδες αλλά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών, που προχωρούν στη διασταύρωση στοιχείων τα οποία προέρχονται ακόμη και από τη δικογραφία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τις αποκαλούμενες λίστες φοροδιαφυγής «Λαγκάρντ», «Μπόργιανς» και τα περίφημα «Panama Papers».

Η έρευνα είναι πολυδιάστατη και ο δρόμος είναι μακρύς, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως η αποκάλυψη μαύρου χρήματος είναι αυτή που θα στοιχειοθετήσει ικανές κατηγορίες, οι οποίες θα οδηγήσουν τους υπευθύνους ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Στο επίκεντρο

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής της χώρας μας σε Ελβετία και Κύπρο, όπου έχουν εντοπιστεί εμβάσματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι ελβετικοί λογαριασμοί, το άνοιγμα των οποίων έχουν ήδη ζητήσει οι εισαγγελικές Αρχές. Σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες, πρόκειται για τροφοδότες λογαριασμούς οι οποίοι λειτουργούσαν και ως «μαύρο ταμείο».

Ο πρώτος λογαριασμός εμφανίζεται να αποτελούσε «πηγή» παράνομων πληρωμών για τους γιατρούς που είχαν δημιουργήσει ένα άτυπο δίκτυο υποστήριξης της Novartis. Από τον δεύτερο λογαριασμό, τον οποίο φέρεται ότι διαχειριζόταν για ποσά μέχρι 1.000.000 ευρώ ο πρώην αντιπρόεδρος της εταιρίας Κώστας Φρουζής, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, έφευγαν μίζες για πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους.

Η κατάθεση για το «ξέπλυμα» και τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν οι μίζες

Η μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Κατερίνα Κελέση» με τις καταθέσεις της βάζει στο κάδρο της διαδρομής του μαύρου χρήματος τόσο την εταιρία και τον κ. Φρουζή όσο και πρώην υπουργούς, αλλά και δεκάδες κρατικούς αξιωματούχους. Κάνει λόγο για εικονικές υπηρεσίες και «πέτσινα» τιμολόγια, με τα οποία δικαιολογούνταν τα ποσά. Οι πληρωμές στους γιατρούς γίνονταν από τον λογαριασμό με την κωδική ονομασία τύπου Β «για εν μέρει ή συνολικά εικονικά συμβόλαια, που αφορούσαν τυπικά ομιλίες σε συνέδρια, τα οποία στην πραγματικότητα κάλυπταν αμοιβές γιατρών για την προώθηση φαρμάκων της εταιρίας».

Για τον δεύτερο λογαριασμό, που όπως λέει αφορούσε τους πολιτικούς, αναφέρει: «Ο Φρουζής διακινούσε εκτός τραπεζικού συστήματος μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία παρέδιδε σε πολιτικά πρόσωπα από το 2008 έως το 2015. Αυτά τα χρηματικά ποσά, τα οποία προέρχονταν από λογαριασμό της εταιρίας, αφού τα «ξέπλενε» με διάφορους τρόπους, τα παρέδιδε σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων με πορτοκαλί ταινίες, όπου ήταν τυπωμένα τα ποσά, σε κίτρινους φακέλους και μέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλεϊ. Ο ανωτέρω είχε πάντα στη διάθεσή του μεγάλα χρηματικά ποσά πριν από τις συναντήσεις του και μόνο με πολιτικούς και λοιπούς αξιωματούχους, τα οποία πάντα μετέφερε μαζί του στις συναντήσεις αυτές και προφανώς τα παρέδιδε. Πάντως, τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής δεν αφορούν μόνο τους επίμαχους λογαριασμούς αλλά και αυτούς εταιριών που φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για το ξέπλυμα του βρόμικου χρήματος σε μια προσπάθεια να χαθούν τα ίχνη του και να φτάσουν στα χέρια των αποδεκτών «καθαρά».

Πρόκειται για τακτική την οποία οι δικαστικές Αρχές έχουν συναντήσει και πάλι στο παρελθόν σε υποθέσεις που φέρεται ότι διακινήθηκαν μίζες, όπως της Siemens και των εξοπλιστικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα