Στροφή Τσίπρα στην Αριστερά μετά το φιάσκο της «Γέφυρας»

Στροφή Τσίπρα στην Αριστερά μετά το φιάσκο της «Γέφυρας»10.03.2019ΣΥΡΙΖΑ

Ανακρούει πρύμναν ο πρωθυπουργός, καθώς γύρισε μπούμερανγκ η προσπάθεια διεύρυνσης με κωμικούς γυρολόγους της πολιτικής και ανυπόληπτα στελέχη

Από τον
Σπύρο Κάραλη

Επείγουσα στροφή προς τα αριστερά αναζητείται τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το πρωτοφανές φιάσκο της «Γέφυρας» και όσων ιλαροτραγικών σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με πρωταγωνιστές κωμικούς γυρολόγους της πολιτικής και ανυπόληπτα πρώην στελέχη του ευρύτερου πασοκικού χώρου. Η πολυδιαφημισμένη

επιχείρηση διεύρυνσης στην Κεντροαριστερά, εκτός από φούσκα ολκής, εξελίσσεται πια σε μπούμερανγκ για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, αντί να επιφέρει κέρδη στο κυβερνών κόμμα και διαλυτικά πλήγματα στο ΚΙΝ.ΑΛ., συσπείρωσε τη Χαριλάου Τρικούπη, έχοντας προκαλέσει παραπλεύρως σοβαρές εσωτερικές αναταράξεις στην Κουμουνδούρου.

Εκ των υστέρων ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πια ότι με τους 100 της «Γέφυρας» και στελέχη μεγέθους Νίκου Μπίστη ή Μαρίας Ρεπούση μόνο ζημιά κάνει στο κόμμα του και αναζητεί διεξόδους διαφυγής προς τα αριστερά για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρονικά περιθώρια όμως μέχρι τον Μάιο δείχνουν μικρά, την ώρα μάλιστα που το μείζον ζήτημα της χαμηλής κομματικής συσπείρωσης λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αφού μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 51%-53%, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις (Pulse, Alco κ.ά). Αυτό σημαίνει ότι μεγάλα τμήματα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, όσοι δηλαδή του έδωσαν εντολή να κυβερνήσει, επιμένουν να γυρνούν την πλάτη.

Ανένταχτοι

Πρόκειται κατά βάση για ανένταχτο κόσμο της «Ολης Αριστεράς» που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς την ανάληψη της εξουσίας, αλλά εν συνεχεία απογοητεύτηκε. Σε αυτά τα τμήματα θα επιθυμούσε ο κομματικός μηχανισμός να απευθυνθεί ο πρωθυπουργός, κάτι που δεν έγινε, με συνέπεια το προβληματικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ να τραυματίζεται ακόμη περισσότερο από τις αψυχολόγητες εισροές «πεντάρφανων» του ΠΑΣΟΚ, μηδαμινού πολιτικού βάρους και με αρνητικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Με αρκετή καθυστέρηση ο κ. Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσει σε προσκλητήριο προς τους αριστερούς ψηφοφόρους, ζητώντας να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας προς αυτούς εκβιαστικά το δίλημμα της ανόδου της Ακροδεξιάς και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. για να τους φέρει πίσω.

Προβληματισμός

Είχε προηγηθεί ισχυρή εσωκομματική αντίδραση, κυρίως από την πλευρά των «53+» αλλά και άλλων στελεχών, ακόμη και των πασοκογενών της Κουμουνδούρου, που εκφράστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με άξονα τα ανοίγματα από την υπουργοποίηση των Τόλκα - Μωραΐτη και μετά. Ο προβληματισμός αυτής της κομματικής πτέρυγας έχει να κάνει με την εκτίμηση ότι τα στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ αντί να λειτουργήσουν ως εργαλείο είσδυσης του ΣΥΡΙΖΑ σε δεξαμενές ψηφοφόρων επέδρασαν, αντιθέτως, απωθητικά σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Ειδικά στα μέρη του εκλογικού σώματος που με την έναρξη της κρίσης απεγκλωβίστηκαν πολιτικά από τον παλαιό δικομματισμό Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και μακράν πια των όποιων ιδεολογικών περιχαρακώσεων θα ήθελαν, αν μη τι άλλο, να δουν το νέο πολιτικό σύστημα να χτίζεται πάνω σε υγιείς βάσεις. Σε καμία περίπτωση, πάντως, με την αναπαλαίωση παλαιών και φθαρμένων πολιτικών, οι οποίοι εν τέλει έχουν μερίδιο ευθύνης στη χρεοκοπία και την κατάρρευση της χώρας.



Οι «53+» θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται φθηνές μεταγραφές τύπου Τόλκα και Μωραΐτη αλλά προγραμματικές συγκλίσεις και πολιτικές συμμαχίες, οι οποίες επιβάλλεται να είναι «αμφίπλευρες», που σημαίνει προς τα αριστερά, επισημαίνοντας τον κίνδυνο της αποχής που αγγίζει στις δημοσκοπήσεις πρωτοφανή ύψη, εκτιμώντας ότι, όπως έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015, έτσι και τώρα δεν θα πλήξει τη Ν.Δ., αλλά την Αριστερά, και αυτή τη φορά καίρια και καθοριστικά. Υπό αυτά τα δεδομένα και τις εσωκομματικές πιέσεις ο Αλέξης Τσίπρας ανέκρουσε πρύμναν στην εκδήλωση-παρωδία της ευρωπαϊκής Προοδευτικής Συμμαχίας, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα της Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς. Ναυάγησε, παράλληλα, η όποια συζήτηση για την κάθοδο με ένα ψηφοδέλτιο που θα έφερε το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία», καθώς εκτιμήθηκε ότι το brandname του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιο ισχυρό από οποιονδήποτε άλλον «προοδευτικό» προσδιορισμό.

Αλλά και επειδή στελέχη τόσο των «53+» όσο και άλλων πλευρών του κομματικού μηχανισμού που δεν επιθυμούν τη λεγόμενη «πασοκοποίηση» του κόμματος αντέδρασαν άμεσα και αποτελεσματικά όπως φάνηκε.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο κύμα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωψηφοδέλτιο, από το οποίο θα λείπουν πρόσωπα της Κεντροαριστεράς. Καμιά δεκαπενταριά εξ αυτών, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν τελικά, πρόκειται να ανακοινωθούν στο δεύτερο κύμα που θα ακολουθήσει.

Στα λόγια πάνε για εκλογές τον Οκτώβριο

Λόγω χαμηλών δημοσκοπικών πτήσεων το πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρεί πως είναι καλύτερα για την κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της πηγαίνοντας σε εκλογές τον Οκτώβριο. Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, έριξε σύρμα στα κομματικά στελέχη (Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης κ.ά.) να σταματήσουν οι δημόσιες αναφορές περί εθνικών εκλογών τον Μάιο. Οι προαναφερθέντες συγκαταλέγονται ανάμεσα σε όσους (είναι πάρα πολλοί) πιστεύουν ότι θα ήταν προτιμότερο ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τον Μάιο και πριν από τις ευρωεκλογές την κρίσιμη εκλογική μάχη του παρά τον Οκτώβριο, φοβούμενοι κυρίως ότι η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών χωρίς τα αντιδεξιά διλήμματα των εθνικών εκλογών ενδέχεται να έχει ως σοβαρή συνέπεια την ήττα με συντριπτική διαφορά. Σε μια τέτοια περίπτωση η πορεία προς τον Οκτώβριο φαντάζει να περνά μέσα από δύσβατα και επικίνδυνα εδάφη.

Καταρχάς διότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υφίσταται τρομερές πιέσεις από σύμπασα την αντιπολίτευση με το σκεπτικό ότι απώλεσε τη λαϊκή νομιμοποίηση ή ότι είναι κυβέρνηση σε αποδρομή, αλλά και γιατί ουδείς μπορεί να αποκλείσει ενδεχόμενο νέου ατυχήματος κατά τους θερινούς μήνες, που θα επιβαρύνει περαιτέρω τις όποιες ευκαιρίες ενός δυναμικού comeback . Από την άλλη, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύουν ότι ο πολιτικός χρόνος μετά τον Μάιο μπορεί να αποδώσει θετικά στην αλλαγή του κλίματος μέσω των παροχών και των φιλολαϊκών μέτρων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έλαβε και θα συνεχίσει να λαμβάνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα