Στον «πάγο» το άσυλο του Τούρκου αξιωματικού

Στον «πάγο» το άσυλο του Τούρκου αξιωματικού09.01.2018Παρασκήνιο

Κρατούμενος και πάλι μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που έκανε δεκτό το κυβερνητικό αίτημα για προσωρινή αναστολή

Ρεπορτάζ
Μαρία Ζαχαροπούλου

Λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν, σύμφωνα με το Διοικητικό Εφετείο, το προσωρινό πάγωμα της χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους που έφτασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα. Η ανατροπή στην υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού, ο οποίος είναι πλέον και πάλι κρατούμενος, ήρθε όταν η πρόεδρος του

Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Ευγενία Μυλωνοπούλου έκανε δεκτό το κυβερνητικό αίτημα για προσωρινή αναστολή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.

Στο σύντομο σκεπτικό της απόφασης η δικαστική λειτουργός επισημαίνει πως η κύρια προσφυγή για ακύρωση της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου που έχει κατατεθεί θα συζητηθεί άμεσα, δηλαδή στις 15 Φεβρουαρίου. Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε με τον όρο ότι η διοίκηση θα απέχει «από κάθε ενέργεια σκοπούσα στην εξαναγκασμένη αναχώρηση του Τούρκου υπηκόου από τη χώρα».

Οπως όλα δείχνουν, το δικαστήριο, με την απόφασή του, υιοθέτησε τους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αιτήματος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλέστηκαν λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και το ενδεχόμενο, από την εξέλιξη της υπόθεσης, να διαταραχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Tον συνέλαβαν

Ο Τούρκος αξιωματικός συνελήφθη από αστυνομικούς στην Υπηρεσία Ασύλου όπου είχε μεταβεί με τον δικηγόρο του, με βάση διοικητική απόφαση για κράτησή του, καθώς η προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου τον επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση.
Για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή, αναμένεται να επιστρέψει στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου θα παραμείνει ως διοικητικά κρατούμενος.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καταγγέλλει ως παράνομη την κράτηση του Τούρκου, επισημαίνοντας ότι η σύλληψή του και η κράτησή του «επισύρουν ακόμη και ποινική ευθύνη για όποιον τη διέταξε, καθώς και για όσους έδωσαν τη σχετική εντολή». Αξίζει να σημειωθεί ότι έντεκα πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας, παρεμβαίνοντας στην υπόθεση, κάνουν λόγο ακόμη και για ενδεχόμενα πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα, τα οποία, όπως λένε, έχει διαπράξει η πρόεδρος Εφετών του εν λόγω Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία εξέδωσε την επίμαχη απόφαση. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, η δικαστική λειτουργός ήταν παράλληλα πρόεδρος άλλης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, η οποία εξέτασε το αίτημα ασύλου ενός εκ των οκτώ επιβαινόντων στο στρατιωτικό ελικόπτερο και για τον λόγο αυτόν έπρεπε να εξαιρεθεί.

Ομοβροντία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην απόφαση για αναστολή της χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς έπειτα από σχετική αίτηση της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα παραμένει κράτος δικαίου και μέλος της Ε.Ε. Και αν μη τι άλλο, να προβληματιστεί για το γεγονός ότι μόνο τα ΜΜΕ της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της» τόνισε η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της και σημείωσε ότι ο Αρειος Πάγος οριστικά και αμετάκλητα απέρριψε την αίτηση της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης να εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί.

«Η προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό ήταν συνέπεια των χειρισμών του κ. Μουζάλα και του ίδιου του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση έχει ανοίξει επικίνδυνα τον ασκό του Αιόλου στην υπόθεση αυτή, λόγω των απαράδεκτων παρασκηνιακών δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα στον κ. Ερντογάν» τόνισε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Εντολοδόχο του Ερντογάν» χαρακτήρισε την κυβέρνηση το Ποτάμι και μίλησε για εθνική ντροπή. «Πιστεύουμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της όταν γίνει η οριστική κρίση της υπόθεσης» ανέφερε στην ανακοίνωσή της. «Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για αναστολή της χορήγησης ασύλου του Τούρκου αξιωματικού ήταν αυτή που ήθελε τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η κυβέρνηση της Τουρκίας» σημείωσε το ΚΚΕ, ενώ και η Ενωση Κεντρώων μίλησε για «υποταγή στην Τουρκία».

Keywords
Τυχαία Θέματα