Στο στόχαστρο (τώρα) για σεξουαλικά σκάνδαλα και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Στο στόχαστρο (τώρα) για σεξουαλικά σκάνδαλα και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα15.02.2018Ρεπορτάζ

Κι ενώ δεν έχει κοπάσει η θύελλα που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις για σεξουαλικά σκάνδαλα στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam στην Αϊτή, στο Τσαντ και σε άλλες χώρες, στο στόχαστρο μπήκαν χθες και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση ανακοίνωσε πως το 2017 έγιναν 24 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ που απασχολεί περισσότερους από 40.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, το 2017 έφτασαν στα κεντρικά γραφεία της 146 καταγγελίες από τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι ομάδες της.

Οι 40 από αυτές τις καταγγελίες διαπιστώθηκε ότι αφορούσαν περιπτώσεις κακοποίησης ή παρενόχλησης, και συγκεκριμένα οι 24 αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης. «Οι υπόλοιπες καταγγελίες αφορούσαν κατάχρηση εξουσίας, διακρίσεις, παρενόχληση και άλλες μορφές ανάρμοστης συμπεριφοράς» τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά η οργάνωση.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις εκείνες που αντιμετωπίστηκαν απευθείας από τις ομάδες της επί του πεδίου και δεν καταγγέλθηκαν στα κεντρικά της.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, μόνο δύο από τις καταγγελίες αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση από ένα μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε βάρος μη μελών της οργάνωσης (ασθενείς ή μέλη της τοπικής κοινωνίας). Για τον λόγο αυτόν η ΜΚΟ προχώρησε στην απόλυση 19 εργαζομένων της, ενώ οι υπόλοιποι καταγγελλόμενοι τιμωρήθηκαν με άλλους τρόπους, όπως με προειδοποιήσεις ή με προσωρινή αργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα