Στο Ντουμπάι το λεωφορείο των Τρικάλων

Στο Ντουμπάι το λεωφορείο των Τρικάλων 15.02.2018Ρεπορτάζ

Βρήκε μιμητές η καινοτομία με τα οχήματα χωρίς οδηγό

Ρεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου

Πριν από περίπου τρία χρόνια όσοι ντόπιοι και επισκέπτες έκαναν τη βόλτα τους στο κέντρο των Τρικάλων παρατηρούσαν έναν «στόλο» έξι μικρών λεωφορείων που μετέφεραν επιβάτες στον προορισμό τους. Μάλιστα, αν κοιτούσαν πιο προσεκτικά, θα συνειδητοποιούσαν ότι αυτά τα οχήματα κινούνταν στον δρόμο εντελώς αυτόνομα, καθώς δεν υπήρχε κανείς στη θέση του οδηγού!

Τα λεωφορεία

χωρίς οδηγό αποτέλεσαν μια παγκόσμια πρωτοτυπία της θεσσαλικής πόλης και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «CityMobil2» για έξι μήνες (Σεπτέμβριος 2015 - Φεβρουάριος 2016).
Μάλιστα, η καινοτομία του Δήμου Τρικάλων, που τόλμησε να βγάλει στους δρόμους ρομποτικά οχήματα σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας, δεν θα μπορούσε να μην έχει «μιμητές»!

Η Αρχή Μεταφορών του Ντουμπάι (!) προχώρησε στη δοκιμή παρόμοιων λεωφορείων εν όψει της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τη Διακυβέρνηση, που έγινε από τις 10 ως τις 13 Φεβρουαρίου.

«Το πρόγραμμα για τα λεωφορεία χωρίς οδηγό ήταν ένα από τα πιο απαιτητικά έργα, με το οποίο όμως αποδείξαμε ότι ένας μικρομεσαίος ευρωπαϊκός δήμος μπορεί να λάβει μέρος σε σοβαρά πρότζεκτ» λέει στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου, φέρνοντας στο μυαλό του εκείνη την περίοδο που η πόλη του είχε μπει στον παγκόσμιο χάρτη των αυτοματοποιημένων μεταφορών. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι χρειάστηκε να γίνουν ακόμα και νομοθετικές αλλαγές για να επιτραπεί η κυκλοφορία των συγκεκριμένων λεωφορείων, έστω και πιλοτικά.

Πώς λειτουργούσαν, όμως, στην πράξη αυτά τα οχήματα; Οπως αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου, κινούνταν με ταχύτητα 20 χλμ. σε ξεχωριστή λωρίδα κυκλοφορίας που είχε δημιουργηθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό. Σε ένα κέντρο ελέγχου τεχνικοί παρακολουθούσαν την πορεία των οχημάτων μέσα από ένα δορυφορικό σύστημα, ενώ πάνω στα λεωφορεία υπήρχαν λέιζερ που αναγνώριζαν τα εμπόδια, είτε ήταν αντικείμενα είτε άνθρωποι.

«Επαιζαν» Τσιτσάνη - Μητροπάνο

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιβάτες των «έξυπνων λεωφορείων», οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μεγάλης ηλικίας, μετέτρεπαν την ώρα της μετακίνησής τους σε... διασκέδαση, καθώς μέσα στα λεωφορεία ακούγονταν μεγάλες επιτυχίες καλλιτεχνών με τόπο καταγωγής τα Τρίκαλα, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Οπως λέει ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Παπαστεργίου, αν υπάρξει η κατάλληλη χρηματοδότηση, στο μέλλον τα λεωφορεία χωρίς οδηγό θα «κατακτήσουν» μόνιμα τους δρόμους της θεσσαλικής πόλης. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Τρικάλων είναι ένας από τους πιο καινοτόμους στην Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα «Smart Trikala», που περιλαμβάνει πλήθος «έξυπνων» εφαρμογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα