Στο... περίμενε 19 μήνες για εισφορές

Στο... περίμενε 19 μήνες για εισφορές23.08.2018Οικονομία

Σε αναμμένα κάρβουνα 200.000 μη μισθωτοί, εξαιτίας της αδυναμίας του ΕΤΕΑΕΠ (όπου είναι ασφαλισμένοι) να τις υπολογίσει

Περισσότερο από ενάμιση χρόνο εκκρεμεί η βεβαίωση των ασφαλιστικών εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ σε περίπου 200.000 μη μισθωτούς, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους στο ΕΤΕΑΕΠ

- εισφορές που ανέρχονται ετησίως περίπου στα 70.000.000 ευρώ. Η σημαντική αυτή καθυστέρηση αποδίδεται από πηγές του υπουργείου Εργασίες σε τεχνικά ζητήματα. Ανεξαρτήτως της αιτίας, 200.000 μη μισθωτοί, που ασφαλίζονται για επικούρηση και Πρόνοια, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αναμένοντας τη λύση που θα δώσει το υπουργείο, καθώς η επιβάρυνση είναι μεγάλη.

Ειδικότερα, η αδυναμία υπολογισμού των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ αφορά συνολικά περίπου 200.000 επιστήμονες, αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης (7%), ενώ από αυτούς οι περίπου 160.000 πρέπει να καταβάλλουν και εισφορές Πρόνοιας (4%) για τουλάχιστον 19 μήνες. Στην πράξη, χρωστούν όλο το 2017 και τουλάχιστον το μισό 2018. Εκτιμάται, δε, ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα ειδοποιητήρια, τουλάχιστον έως το τέλος του φθινοπώρου.

Στο μεταξύ, με καθυστέρηση επτά ετών θα μπορέσουν να πάρουν επίδομα ανεργίας αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, υγειονομικοί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί και εργολήπτες. Το βοήθημα ανέρχεται στα 360 ευρώ μηνιαίως και χορηγείται για τρεις έως εννέα μήνες, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου, σε όσους διακόπτουν την επαγγελματική δραστηριότητα ή έχουν καθαρό ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.219 ευρώ και 6μηνη «παύση εργασιών».

Σε εφαρμογή νόμου που ψηφίστηκε το 2011, υπεγράφη και χθες δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για παροχή του βοηθήματος ανεργίας. Σημειώνεται ότι οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν τη σχετική εισφορά από το 2011. Για τη χορήγηση απαιτούνται επίσης συμπλήρωση τριών ετών (συνεχούς ή διακεκομμένης) ασφάλισης εμμίσθου ή και ελεύθερου επαγγελματία στο πρ. ΕΤΑΑ και καταβολή της εισφοράς των 10 ευρώ υπέρ του ειδικού λογαριασμού για τουλάχιστον τρία έτη. Ειδικά για όσους διέκοψαν την επαγγελματική δραστηριότητα το 2012 απαιτείται μόνο ένα έτος καταβολής εισφορών (η εισφορά ισχύει από 01/01/2011).

Keywords
Τυχαία Θέματα