«Στο ΝΑΤΟ χωρίς λύση»

«Στο ΝΑΤΟ χωρίς λύση»10.04.2018Πρόσωπα

«Ρουκέτα» από τον Ζάεφ για το Σκοπιανό, με φόντο τη μεθαυριανή επίσκεψη Κοτζιά στο κρατίδιο

Μεθαύριο, Πέμπτη 12 Απριλίου, θα μεταβεί ο Νίκος Κοτζιάς στην Οχρίδα για νέες συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εκτιμά ότι στη συνάντηση αυτή

που θα έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα μπορούσαν να υπάρξουν εξελίξεις, ώστε να δρομολογήσουν συνάντηση του ίδιου με τον Αλέξη Τσίπρα. «Αν ακούσετε για συνάντησή μου με τον Τσίπρα, η λύση είναι πιθανή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ.

Οι συνομιλίες είναι σε προχωρημένο στάδιο και δεν θεωρείται τυχαίο ότι εν όψει του νέου ταξιδιού του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, ο Ζάεφ άφησε να εννοηθεί ότι συζητιέται το σενάριο της σύνδεσης της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ και όχι της ένταξης χωρίς να έχει επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος ως τη σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τον Ιούλιο. «Μπορούμε να λάβουμε καθεστώς συνδεδεμένου μέλους κατά το πρότυπο της Σουηδίας και άλλων χωρών» είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Πλήρης ένταξη

Ωστόσο, ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι επιθυμία του είναι η πλήρης ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και σε αυτό το πλαίσιο έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας του ότι θα πρέπει να δεχτούν οι Σκοπιανοί τη σύνθετη ονομασία. «Αυτό που λένε ορισμένοι ότι μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ ως FYROM, ανεξάρτητα από την επίλυση του θέματος της ονομασίας, νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν» τόνισε ο κ. Ζάεφ και εξήγησε ότι όταν πήγε στα Σκόπια ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι «αυτό δεν γίνεται», σημειώνοντας πως «αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα, πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα λάβουμε».

Ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο «Spiegel» και κάνοντας μια σύγκριση των διαφορών που έχει η Ελλάδα με τους γείτονές της, είπε ότι με τα Σκόπια τα προβλήματα είναι «ιστορικού χαρακτήρα, ταυτότητας, κληρονομιάς και πολιτισμού», σε αντίθεση με την Τουρκία, που έχουμε «γεωστρατηγικά προβλήματα και γεωπολιτικών διεκδικήσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα