Στην Ελλάδα βρέθηκε το πιο παλιό ευρωπαϊκό δείγμα Ηomo sapiens

Στην Ελλάδα βρέθηκε το πιο παλιό ευρωπαϊκό δείγμα Ηomo sapiens11.07.2019Τέχνες

Το αρχαιότερο δείγμα ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρασία είναι ένα κρανίο...

..., το οποίο βρέθηκε στην Ελλάδα και χρονολογείται τουλάχιστον προ 210.000 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση ομάδας Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Εάν η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ακριβής, το κρανίο είναι παλαιότερο κατά τουλάχιστον 150.000

έτη από το αρχαιότερο απολίθωμα Homo sapiens που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα στην Ευρώπη και αποδεικνύει ότι το είδος μας είχε έρθει στην ευρωπαϊκή ήπειρο τουλάχιστον 150.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι υπολογιζόταν.

Το κρανίο είχε ανακαλυφθεί στο σπήλαιο Απήδημα, δυτικά της Αρεοπόλεως στη Μάνη, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 κατά τη διάρκεια ερευνών του Ανθρωπολογικού Μουσείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ίδια τοποθεσία είχε βρεθεί και ένα δεύτερο κρανίο, το οποίο εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 170.000 ετών και διαθέτει χαρακτηριστικά Νεάντερταλ. Εως σήμερα τα δύο απολιθωμένα κρανία δεν είχαν μελετηθεί εις βάθος.

Επικεφαλής της ομάδας ερευνητών από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Βρετανία ήταν η διακεκριμένη Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη, η οποία εργάζεται στο Κέντρο Σένκενμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον του γερμανικού πανεπιστημίου «Εμπερχαρντ Καρλς» του Τίπινγκεν.

Οι ερευνητές μελέτησαν για πρώτη φορά συγκριτικώς, με σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης και χρονολόγησης, τα δύο κρανία, γνωστά ως «Απήδημα 1» και «Απήδημα 2» (φωτό). Η σχετική μελέτη έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό «Νature».

Keywords
Τυχαία Θέματα