Στη Βουλή το ξεπούλημα του Ζαππείου

Στη Βουλή το ξεπούλημα του Ζαππείου05.10.2018Παρασκήνιο

Μετά την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» • Ερώτηση Κακλαμάνη προς Τσακαλώτο για την πραξικοπηματική αλλαγή διοίκησης και την ένταξη του μεγάρου στο ΤΑΙΠΕΔ

Στη Βουλή έφερε την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το Ζάππειο Μέγαρο ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης,

καταθέτοντας ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο κ. Κακλαμάνης ρωτά, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο υπουργό ποιες αλλαγές έγιναν στον τρόπο διοίκησης, γιατί δεν ενημερώθηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς και εάν πέρασε το κληροδότημα στο Κατοχικό Ταμείο.

Οπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», σύμφωνα με τους φορείς του συγκροτήματος [το Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (ΕΟΚ), του Συλλόγου Εργαζομένων, της Ζαππείου Επιτροπής και των Φίλων του Ζαππείου], επιχειρείται αλλαγή της φυσιογνωμίας του εθνικού κληροδοτήματος του Ζάππα.

Το συγκρότημα του Ζαππείου Μεγάρου και του περιβάλλοντος χώρου, που ξελασπώνει αισθητικά τη δύσχημη Αθήνα (τη φτωχότερη αρχιτεκτονικά πρωτεύουσα της Ευρώπης), κινδυνεύει να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά και να καταστεί «όργανο» ενός ανδρός, του νέου γ.γ. του Δ.Σ., η θέση του οποίου θεσμοθετήθηκε «στα μουλωχτά» το καλοκαίρι, με τροπολογία στο νομοσχέδιο «Περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας»! Ντροπή!

Με λίγα λόγια, το Ζάππειο, που λειτουργεί για 130 χρόνια εύρυθμα, χωρίς να επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο (η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον Ευάγγελο Ζάππα), φέρεται ότι εντάσσεται στο περίφημο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και, απ' ό,τι αποκαλύπτεται τώρα, παίρνει τον δρόμο της «εκποίησης» της παρακαταθήκης του ευεργέτη.

Οπως καταγγέλλεται σχετικά, μέσα στο καλοκαίρι και με πραξικοπηματικό τρόπο, μέσω νομοθετήματος για οικονομικά εγκλήματα-δραστηριότητες, η κυβέρνηση πέρασε σκανδαλώδεις αλλαγές στον τρόπο διοίκησης του Ζαππείου Μεγάρου, προλειαίνοντας το έδαφος για χείριστες εξελίξεις.

Μια νύχτα του καλοκαιριού, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους «Ζάππειους» φορείς, δίχως να εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και με την αντιπολίτευση να... κοιμάται, ψηφίστηκε από το θερινό τμήμα η επίμαχη τροπολογία.

Το νομοθέτημα (άρθρο 63) θεσμοθετεί θέση γενικού γραμματέα ως μοναδικού εκτελεστικού οργάνου της ΕΟΚ, προβλέποντας θητεία 4+4 χρόνων, με αποδοχές 56.000 ευρώ ετησίως (224.000 ευρώ/4ετία), οι οποίες μάλιστα θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Ζαππείου. Ο γ.γ. καλείται να ασκήσει καθήκοντα, που μέχρι σήμερα ασκούσε ο πρόεδρος με το Δ. Σ., αμισθί!

Keywords
Τυχαία Θέματα