«Στερεύουν» οι μονάδες αίματος λόγω έξαρσης του φονικού κορονοϊού

«Στερεύουν» οι μονάδες αίματος λόγω έξαρσης του φονικού κορονοϊού18.03.2020Ρεπορτάζ

Κάλεσμα στους αιμοδότες από το ΕΚΕΑ για άμεση κινητοποίηση

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας, όπως των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, των ογκολογικών ασθενών και των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα, εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης σε αίμα που έχει παρουσιαστεί στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Κώστα Σταμούλη, υπάρχει μείωση της τάξεως του 30% στο απόθεμα των μονάδων αίματος, επειδή οι αιμοδότες

φοβούνται και δεν πάνε να δώσουν αίμα.

Αυτή η έλλειψη φάνηκε αμέσως από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού, όπως αποκαλύπτει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), γιατρός Βάνα Μυρίλλα: «Εχουμε πόλεμο και στον πόλεμο χρειαζόμαστε αίμα. Οι 2.500 ασθενείς μας που χρειάζονται μετάγγιση κάθε δύο εβδομάδες, τα έκτακτα χειρουργεία για τα θύματα από τροχαία ατυχήματα αλλά και οι εγκυμονούσες, που ίσως παρουσιάσουν μια αιμορραγία κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι ογκολογικοί ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, όλοι αυτοί χρειάζονται αίμα. Πρέπει να ενημερωθούν άμεσα οι αιμοδότες να πάνε να δώσουν αίμα».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή που δόθηκε το ξεκάθαρο μήνυμα να μείνουμε σπίτι και να κλείσουν οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν, μεταξύ αυτών και οι αιμοδότες, με συνέπεια να μην πηγαίνουν στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων για να δώσουν αίμα. «Θα πρέπει να ενημερώσουμε τους αιμοδότες ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το αίμα και να συνεχίσουν να επισκέπτονται τις αιμοδοσίες των νοσοκομείων. Ηδη, έχουμε ζητήσει από τους δήμους να μας δώσουν αίθουσες για να ξεκινήσουν οι αιμοληψίες» λέει ο επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Κώστας Σταμούλης και εκφράζει την απογοήτευσή του για την απουσία της σχετικής ενημέρωσης: «Υπάρχουν ενημερωτικές καμπάνιες από το ΕΚΕΑ, αλλά δυστυχώς δεν μας παίζουν τα κανάλια! Μόνο η ΕΡΤ!» καταγγέλλει. Να σημειωθεί ότι από τα δείγματα αίματος που στέλνονται για μοριακό έλεγχο έχει διαπιστωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί κατά 30% το απόθεμα σε φιάλες αίματος, σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη.

«Η Ελβετία, από την οποία προμηθευόμαστε 22.000 φιάλες αίμα, έχει ήδη κλείσει τα σύνορά της. Το δικό μας απόθεμα είναι 550.000 μονάδες αίματος. Επειδή, όμως, δεν έχουμε σταθερούς αιμοδότες, γι΄ αυτό συνεχίζουμε να παίρνουμε αίμα από την Ελβετία, γιατί αυτή η χώρα μάς εξασφαλίζει μια σταθερότητα στη ροή του αίματος ιδιαίτερα το καλοκαίρι».

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συγκεκριμένα ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, έχει αναλάβει να κινητοποιήσει και να οργανώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΕΚΕΑ, ΕΟΔΥ, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης), τους δήμους, την Περιφέρεια Αττικής και άλλους φορείς, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η αιμοδοσία είναι ασφαλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στερεύουν,sterevoun