Παγώνουν προσωρινά φόροι - εισφορές

Παγώνουν προσωρινά φόροι - εισφορές 18.03.2020Άρθρα

Πάνε για το β΄εξάμηνο οι φοροδηλώσεις, δεν θα αποδίδονται οι δόσεις ρυθμίσεων, αναβολή και για τις νέες αντικειμενικές

Aναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς επίσης και αναστολή πληρωμών μηνιαίων δόσεων ρυθμίσεων τουλάχιστον για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο εξετάζει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας. Επιπλέον, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αναβολή

της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για τουλάχιστον 3-4 μήνες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου της πανδημίας.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν πλέον λόγο για πιθανή έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Παράγων του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι στην παρούσα φάση το ζητούμενο δεν είναι πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων και αν θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα στα τέλη Μαρτίου, αλλά πότε θα υποβληθούν οι δηλώσεις, πότε θα κλείσει τα σύστημα και κυρίως πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου από τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι από κάθε δόση το Ελληνικό Δημόσιο βάζει στα ταμεία ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ.

Όλες αυτές οι έκτακτες εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν και τις διαδικασίες πληρωμών κι άλλων φόρων πανελλαδικής εμβέλειας, όπως ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, αλλά και όλο το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας. Συγκεκριμένα, το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων που είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση και αφορούσε τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ καθώς επίσης και όλος ο σχεδιασμός για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μπαίνουν πλέον στον «πάγο».

Για το 2021

Κατά πάσα πιθανότητα η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το δεύτερο εξάμηνο του έτους μετατίθεται για το 2021, ενδεχομένως τον Ιανουάριο, ενώ αλλαγές αναμένονται και σε σειρά άλλων μέτρων, όπως, για παράδειγμα, η υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματος.

Ενδεχομένως για τον Σεπτέμβριο να μετατεθούν οι αυξήσεις στους συνταξιούχους από τον νόμο Βρούτση σε κύριες και επικουρικές με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Προτεραιότητα που τίθεται αυτή τη στιγμή πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για νομοθέτηση νέων μέτρων φορολογικών ελαφρύνσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι να καταγραφούν πλήρως οι επιπτώσεις του απότομου περιορισμού των εισοδημάτων εκατομμυρίων νοικοκυριών και της απότομης πτώσης του τζίρου εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων στα φορολογικά έσοδα του τρέχοντος έτους.

Και οι επιχειρήσεις του Τύπου θα λάβουν ανάλογη οικονομική ενίσχυση με τις επιχειρήσεις που κλείνουν, καθώς, όπως σωστά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 χθες, αυτές τις ώρες «επιτελούν εθνικό έργο».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παγώνουν,pagonoun