«Σπάνε» το τηλεφωνικό απόρρητο οι εισαγγελείς

«Σπάνε» το τηλεφωνικό απόρρητο οι εισαγγελείς07.08.2018Πρόσωπα

Τι είδαν στην εξάωρη αυτοψία στο Μάτι! Ξετυλίγουν το νήμα της εθνικής τραγωδίας

Εξάωρη αυτοψία στο πολύπαθο Μάτι πραγματοποίησαν οι εισαγγελικές Αρχές, που αναζητούν το νήμα στον λαβύρινθο των ευθυνών για την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου, η οποία στοίχισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, που εποπτεύει την προκαταρκτική έρευνα για τραγικά γεγονότα, μετέβησαν στην περιοχή

που έπληξε ο πύρινος εφιάλτης, προκειμένου να σχηματίσουν πλήρη εικόνα για τη μορφολογία του τόπου αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η βιβλική καταστροφή.

Τα συμπεράσματα που αποκόμισαν οι εισαγγελικές Αρχές σε συνδυασμό με τις κρίσιμες μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν λάβει μέχρι στιγμής αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο για τον εντοπισμό των προσώπων που με πράξεις ή παραλείψεις τους ευθύνονται για τη μοιραία κατάληξη του πύρινου εφιάλτη.

Καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να έχουν και οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων το απόγευμα που ο πύρινος εφιάλτης ξέσπασε στο Μάτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρίσιμες επικοινωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών στελεχών της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας τις κρίσιμες ώρες από τις 16.49 τη μαύρη Δευτέρα και για τις επόμενες ώρες που η περιοχή του Ματιού είχε παραδοθεί στις φλόγες, θα έχουν φτάσει στα χέρια των εισαγγελικών Αρχών μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι συνομιλίες

Τις επίμαχες συνομιλίες θα εξετάσει στη συνέχεια ανεξάρτητος πραγματογνώμονας, ο οποίος συνδράμει την εισαγγελική έρευνα προκειμένου να γίνει ανασύνθεση πράξεων αλλά και πιθανών παραλείψεων, αμελειών ή ολιγωριών, που μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 91 ανθρώπων. Την ίδια ώρα, διευρύνεται ο κύκλος των μαρτύρων που περνούν το κατώφλι της εισαγγελίας καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα που εξετάζονται φέρεται ότι εισφέρουν στοιχεία αλλά και συγκεκριμένα ονόματα στην έρευνα για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Εξάλλου, την ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική επισημαίνουν οι δικηγόροι όλης της χώρας σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. «Η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει άμεσα και ενδελεχώς να διερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία» αναφέρουν στην ανακοίνωση οι δικηγόροι, τονίζοντας πως «οι ευθύνες, όσο ψηλά κι αν ανήκουν, πρέπει να αποδοθούν».

----

Στα... αδιάθετα η δωρεάν νοσηλεία εγκαυματιών από Θεσσαλονικείς γιατρούς

Σιγήν... ιχθύος τηρεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο δεν µπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στην προσφορά του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), ο οποίος προσφέρθηκε να περιθάλψει και να νοσηλεύσει δωρεάν σε τέσσερα ιδιωτικά νοσοκοµεία της Θεσσαλονίκης 11 εγκαυµατίες από τις φονικές πυρκαγιές, αλλά και να στείλει στην Αττική εξειδικευµένους γιατρούς για να βοηθήσουν εθελοντικά.

«Υποθέτουµε πως, ευτυχώς για τους εγκαυµατίες, δεν υπάρχει ανάγκη ενεργοποίησης της προσφοράς µας από την πλευρά του υπουργείου Υγείας. Τι να κάνουµε, εµείς δεν γράφουµε στο twitter» λέει σκωπτικά στη «δηµοκρατία» ο πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Οπως προσθέτει, η µόνη απάντηση που πήρε ο σύλλογος ήρθε από την Περιφέρεια Αττικής: «Λάβαµε µία τυπική, ευχαριστήρια επιστολή και πέραν τούτου ουδέν. Εµείς, πάντως, είµαστε σε ετοιµότητα µόλις µας καλέσουν να σπεύσουµε. Εξάλλου, είναι πιθανό ορισµένοι από τους εγκαυµατίες να χρειαστούν πολλαπλές επεµβάσεις».

Εξάλλου, και ο γενικός γραµµατέας του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας σχολιάζει στη «δηµοκρατία» ότι δεν δόθηκε καµία απάντηση από το υπουργείο, παρόλο που η βοήθεια την οποία θέλει να προσφέρει ο σύλλογος είναι εξειδικευµένη και οι ανάγκες των εγκαυµατιών µεγάλες. «Πρόκειται για ειδική περίπτωση τραυµατιών, η αποθεραπεία των οποίων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και µπορεί να απαιτήσει όχι µόνον πολλαπλές επεµβάσεις, αλλά ακόµα και χρόνια» λέει χαρακτηριστικά.

Υπενθυµίζεται ότι αµέσως µετά τη φονική πυρκαγιά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ενηµέρωσε τους αρµόδιους φορείς στην Αθήνα ότι, αφενός, είναι έτοιµος να αναλάβει δωρεάν την περίθαλψη 11 εγκαυµατιών, σε συνεργασία µε τα ιδιωτικά νοσοκοµεία Κυανός Σταυρός, «Αγιος Λουκάς», Γενική Κλινική και ∆ιαβαλκανικό, και, αφετέρου, να στείλει εθελοντές γιατρούς στην Αττική για να βοηθήσουν.

Ντόνια Κανιτσάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα