ΣΟΚ! Πέθαναν 6000 Γερμανοί λόγω ντίζελ

ΣΟΚ! Πέθαναν 6000 Γερμανοί λόγω ντίζελ09.03.2018Άρθρα

Το οξείδιο του αζώτου ευθύνεται από το 2014 για προβλήματα στη Γερμανία

Το σκάνδαλο παραποίησης στις μετρήσεις ρύπων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων είχε πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2015, όταν αποκαλύφθηκε ότι αυτοκινητοβιομηχανίες-κολοσσοί (με πρώτη και... καλύτερη τη Volkswagen), προκειμένου να πλασάρουν στην αγορά ως λιγότερο επιβαρυντικά για το περιβάλλον τα οχήματα που παρήγαγαν, τοποθετούσαν ένα λογισμικό το οποίο «πείραζε»

τα επίπεδα εκπομπής ρύπων, εξαπατώντας τους πελάτες τους σε όλον τον κόσμο και μολύνοντας σημαντικά το περιβάλλον.

Μελέτη της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (UBA), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καταδεικνύει ακόμα μία τραγική επίπτωση: Το οξείδιο του αζώτου (NO2), που εκπέμπεται κατά κύριο λόγο από τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα, ευθύνεται για περίπου 6.000 πρόωρους θανάτους λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων στη Γερμανία, το 2014.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουμε καθαρό τον αέρα μας» τόνισε η Μαρία Κραουτσμπέργκερ, επικεφαλής της μελέτης, που βασίστηκε σε στατιστικές και επιδημιολογικές έρευνες. Πέραν των θανάτων, οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου (NO2) ευθύνονται επίσης για την αύξηση παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, τα εγκεφαλικά αιμορραγικά επεισόδια, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες και το άσθμα. Το 8% των κρουσμάτων διαβήτη (437.000 άνθρωποι) και το 14% των κρουσμάτων άσθματος (439.000 ασθενείς) αποδίδονται στις εκπομπές αυτές. Και, φυσικά, για το 60% των εκπομπών οξειδίου του αζώτου ευθύνονται τα αυτοκίνητα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας των παλαιών ντιζελοκίνητων στο κέντρο των πόλεων, που αποφασίστηκε πρόσφατα στη Γερμανία, ενδέχεται να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, χωρίς βέβαια να μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι στο μέλλον κάποια άλλη παρεμφερής απάτη δεν θα θυσιάσει την ανθρώπινη υγεία στον βωμό του κέρδους των τεράστιων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2017 στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές του NO2 που παράγεται από τα ντιζελοκίνητα οχήματα είχαν προκαλέσει 38.000 πρόωρους θανάτους σε όλον τον κόσμο το 2015. Το 80% αυτών των θανάτων καταγράφηκε σε τρεις περιοχές: στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην Κίνα και την Ινδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα