Σκοπιανό: Σε εφαρμογή το σχέδιο Τσίπρα με τους αρχηγούς

Σκοπιανό: Σε εφαρμογή το σχέδιο Τσίπρα με τους αρχηγούς27.01.2018Πρόσωπα

Συνεχίζεται σήμερα το πρωί το «μπαράζ» των κρίσιμων συναντήσεων για το όνομα, που άρχισε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο

Η «ώρα των αρχηγών» σήμανε για το Σκοπιανό (όπως κατά αποκλειστικότητα η «δημοκρατία» αποκάλυψε την Πέμπτη), με τον Αλέξη Τσίπρα

να μπαίνει στην τελική ευθεία, ξεκινώντας από σήμερα το πρωί τον κύκλο των κρίσιμων επαφών. Η αρχή γίνεται με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προσέρχεται με... βαριά καρδιά για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο μείζον εθνικό θέμα που συγκλονίζει ήδη το πολιτικό σύστημα. Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας θα δει διαδοχικά τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η σύγκληση, προσεχώς, του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Οι πυρετώδεις διεργασίες άρχισαν από νωρίς χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου, με φόντο το «όχι» του κυβερνητικού εταίρου στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Ακολούθησε το μεσημέρι μίνι υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του Νίκου Κοτζιά, πολλών υπουργών και των αναπληρωτών του ΥΠΕΞ, και το απόγευμα το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «αν δεν επιδιώξουμε τη λύση τους, ενδεχομένως να βρούμε μπροστά μας στο μέλλον πολύ πιο δύσκολο δρόμο» και χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης την αλλαγή ονομασίας στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επιπλέον ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής, σημειώνοντας πως «οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες». Η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη για εθνική ομοψυχία, λέγοντας ότι «η Ιστορία έχει αποδείξει ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά θέματα όποτε υπήρχε αρραγής ενότητα».

Κινητικότητα

Ανάλογη κινητικότητα για το ίδιο θέμα καταγράφεται και στο εσωτερικό των Σκοπίων, όπου το βράδυ με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ πραγματοποιείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Ζόραν Ζάεφ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού αλλά και του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ Αλί Αχμέτι.

Στα καθ' ημάς και σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα καταφέρει να «περάσει» την πρόταση ονομασίας παρά τη διαφοροποίηση του κ. Καμμένου, αξιοποιώντας τους υπάρχοντες κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και τη στήριξη Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ποταμιού και ΚΚΕ που κινούνται στη λογική της σύνθετης ονομασίας, όσο κι αν η Φώφη Γεννηματά δηλώνει πως δεν «πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μάλιστα έσπευσε να τονίσει ότι βιάστηκε σκόπιμα να εκφράσει θέση υπέρ της σύνθετης ονομασίας λέγοντας ότι το έκανε για «να προλάβουμε εμείς πριν μας προλάβουν οι εθνικιστές». Τα τρία αυτά κόμματα πλην συγκλονιστικού απροόπτου θα υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, σε αντίθεση με ΑΝ.ΕΛ., Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή, που δήλωσαν εξαρχής τη διαφωνία τους.

Οσον αφορά τη στάση της Ν.Δ., για την ώρα η επίσημη θέση του κόμματος συμπυκνώνεται στην εκτίμηση πως δεν ήρθε η ώρα για επίλυση του προβλήματος. Δεν προκύπτει, ωστόσο, ξεκάθαρη θέση όσον αφορά το κρίσιμο ερώτημα, αν δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δει θετικά τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή αν θα πει «όχι».

Keywords
Τυχαία Θέματα