ΟΛΘ: Πόλεμος μετά την κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας

ΟΛΘ: Πόλεμος μετά την κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας26.08.2018Πρόσωπα

Επί ποδός πολέμου οι φορείς για την απόφαση της ΑΑΔΕ να κλείνουν οι πύλες του λιμανιού από τις 22.00. Κάνουν λόγο για πλήγμα στο εμπόριο και στην επιχειρηματικότητα προς όφελος των ξένων κρατών

Από τη
Μαρία Μαθιοπούλου

Αύγουστος 14, 2018, ώρα απογευματινή. Κεραυνός εν αιθρία. Στο ΦΕΚ 3394/10-08-2018

(τεύχος Β') και με απόφαση της ΑΑΔΕ νομιμοποιήθηκε η κατάργηση της γ΄ βάρδιας των τελωνειακών για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Δηλαδή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που είναι Ελεύθερη Ζώνη αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και αποκαλείται “Η Πύλη της εισόδου των Βαλκανίων”, κλείνει τις Πύλες του από τις 22.00, εξαιτίας της κατάργησης της γ’ βάρδιας του Τελωνείου, ικανοποιώντας το από 16/09/17 αίτημα των τελωνειακών». Δεν μπορούν ακόμα να το πιστέψουν, όπως φαίνεται στη σχετική, δραματική ανακοίνωσή τους, οι ναυτικοί πράκτορες της Θεσσαλονίκης, όπως και οι υπόλοιποι παραγωγικοί φορείς της πόλης, πως δηλαδή οι διαβεβαιώσεις που λάμβαναν τόσο καιρό από επίσημα χείλη ότι το θέμα της αποχής των τελωνειακών από τη νυχτερινή βάρδια στην Πύλη 16 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα λυνόταν, ήταν, όπως αποδείχθηκε, προπέτασμα καπνού.

Σύσσωμοι, μόλις αντιλήφθηκαν ότι κατελήφθησαν εξαπίνης, βγήκαν να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην κίνηση της ΑΑΔΕ και του γενικού γραμματέα Γιώργου Πιτσιλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συντεχνιακές εξαρτήσεις και ψηφοθηρικές τακτικές.
Μάλιστα, προ ημερών συμμετείχαν σε μια κοινή σύσκεψη, προκειμένου να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ακόμα και οι ίδιοι οι νέοι ιδιοκτήτες πιάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ύπνο, ενώ η μία δυσάρεστη έκπληξη στο λιμάνι δείχνει να διαδέχεται την άλλη, αφού είχε προηγηθεί η ανακάλυψη μιας διαφορετικής εικόνας στον ΟΛΘ από αυτή που περιγραφόταν στους επενδυτές πριν από την εξαγορά του.

Οι τελωνειακοί απέχουν εδώ και 11 μήνες από τη νυχτερινή βάρδια, επικαλούμενοι αντίξοες εργασιακές συνθήκες κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και έλλειψη χώρων προσωρινής εναπόθεσης εμπορευμάτων στο λιμάνι. Οι αντιδράσεις των φορέων ήταν όλο αυτό το ενδεκάμηνο συνεχείς και έντονες, πολλές ήταν οι συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη για την επίλυση του θέματος, ενώ και οι νέοι ιδιοκτήτες θεωρούσαν αυτονόητο ότι το «αγκάθι» αυτό θα έπαυε να υφίσταται. Εν μέσω θερινής ραστώνης όμως βρέθηκαν προ τετελεσμένου γεγονότος. Να σημειωθεί ότι με την απόφαση της ΑΑΔΕ οι επιχειρηματίες μπορούν να... πληρώσουν εφόσον θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις τελωνειακές υπηρεσίες το βράδυ.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, που όλους αυτούς τους μήνες αντιδρούσε στην απεργία, με την απόφαση Πιτσιλή απαξιώνεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης επ’ ωφελεία των λιμένων του Μπουργκάς, της Βάρνας, του Δυρραχίου, του Μπαρ και του Πειραιά. «Ο νέος ιδιοκτήτης, αντιμετωπίζοντας τέτοιες κάθετες αποφάσεις, με ποια διάθεση θα προβεί σε νέες επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και για ποιον λόγο; Στο συμφωνητικό αγοραπωλησίας που υπεγράφη αναφέρεται η κατάργηση της γ΄ βάρδιας; Ή θα προκύψουν και άλλου είδους προβλήματα από αυτή την απόφαση;» αναρωτιέται ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Καμπάκης, τονίζοντας πως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι διαμετακομιστικό κέντρο διακίνησης από και προς τις χώρες της Βαλκανικής πολλών ειδών φορτίων ήτοι: χύμα, γενικά και εμπορευματοκιβώτια και έχει απόλυτη ανάγκη ύπαρξης της γ΄ βάρδιας. «Είναι σαν να νοικιάζω ένα κατάστημα κι ο ιδιοκτήτης του, αφού μπω μέσα, μου λέει “δεν θα ανοίγεις Κυριακή, γιατί κοιμάμαι από πάνω”» λέει χαρακτηριστικά στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Καμπάκης.

Τον απόλυτο αιφνιδιασμό του δήλωσε από την πρώτη στιγμή και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» πως οι επιχειρήσεις οφείλουν να το πάρουν απόφαση ότι θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων. «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με την αψυχολόγητη κίνηση της κατάργησης της γ΄ βάρδιας του Α΄ Τελωνείου Εισαγωγών - Εξαγωγών Θεσσαλονίκης αποκτά ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των άλλων λιμένων, κυρίως του εξωτερικού. Ενώ με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού έγιναν δύο βήματα μπροστά, με την εξάλειψη της γ΄ βάρδιας του τελωνείου έγινε ένα βήμα πίσω και μάλιστα εντελώς αιφνιδιαστικά. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι Ελεύθερη Ζώνη δεν υφίσταται με συντεχνιακή λογική. Θα πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι να αποφασίσουν αν θα είναι με την ανοιχτή οικονομία, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια ή με τα συνδικάτα, τον κρατικισμό και τον δημοσιοϋπαλληλισμό. Και με τα δύο δεν γίνεται» τονίζει ο ΣΕΒΕ.

Επιζήμια χαρακτηρίζει την απόφαση Πιτσιλή και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Αναστάσιος Καπνοπώλης. «Συνεχίζουμε να ζητούμε την 24ωρη λειτουργία του τελωνείου στην Πύλη 16, καθώς μόνο με τον τρόπο αυτόν το λιμάνι της πόλης, που φιλοδοξεί να αναπτυχθεί μέσω της ιδιωτικοποίησης, μπορεί να είναι ανταγωνιστικό. Ενα είναι βέβαιο. Τέτοιου είδους τακτικές εκ μέρους της κυβέρνησης τρέπουν σε άτακτη φυγή τους δυνάμει επενδυτές. Είναι απαράδεκτο να πληρώνουν οι επιχειρηματίες το μάρμαρο για τις αποφάσεις της ΑΑΔΕ και των κυβερνώντων, οι οποίοι για ψηφοθηρικούς λόγους “κλείνουν το μάτι” σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων» λέει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Ο περιορισμός στη λειτουργία της Ελεύθερης Ζώνης του ΟΛΘ υπονομεύει την ανάπτυξη του λιμένα Θεσσαλονίκης, όπως και κάθε προσδοκία για την ανάδειξη της περιοχής σε κόμβο διακίνησης φορτίων, από και προς τη βαλκανική ενδοχώρα, υποστηρίζει με τη σειρά του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης.

Στην αντεπίθεση οι τελωνειακοί, που καταγγέλλουν «ζούγκλα»

Μέσα σε όλον αυτό τον κουρνιαχτό, οι τελωνειακοί δεν έμειναν σιωπηλοί. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΥΕ) σπεύδει να τονίσει ότι με την απόφαση της ΑΑΔΕ επιλύθηκε οριστικά ένα ζήτημα που οδηγούσε σε συνθήκες ζούγκλας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και προσαρμόζεται στη νομιμότητα το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων. «Διαπιστώνουμε με θλίψη μας ότι, παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις της ΟΤΥΕ για διάστημα ενός έτους, από τις 16/09/2017 που ξεκίνησε η απεργία στην Πύλη 16 του Α΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης υπάρχουν ακόμη παράγοντες που, αν και αξιώνουν να κατατάσσονται μεταξύ των θεσμικών φορέων της πόλης, δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι μέχρι τις 15/09/2017 η λειτουργία της Πύλης 16 στερείτο νομικού ερείσματος από τις 19.00 έως 07.30 σε καθημερινή βάση, το Σάββατο και την Κυριακή» αναφέρει η ομοσπονδία. Εξηγεί μάλιστα πως η απόφαση Πιτσιλή διευρύνει το προβλεπόμενο μέχρι την έκδοσή της ωράριο στην Πύλη 16 της Ελεύθερης Ζώνης του λιμένα Θεσσαλονίκης από 57,5 ώρες εβδομαδιαίως που προέβλεπε παλιότερη υπουργική απόφαση σε 112 ώρες εβδομαδιαίως (16 ώρες-7 ημέρες την εβδομάδα), όταν στο λιμάνι του Πειραιά με πολύ μεγαλύτερη εμπορευματική διακίνηση από αυτό της Θεσσαλονίκης οι ώρες λειτουργίας της πύλης ανέρχονται σε 73 εβδομαδιαίως.
«Κατά συνέπεια δεν πλήττεται, αλλά ενισχύεται η εξωστρέφεια και η διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου, ενώ πατάσσεται η ανομία και η στρέβλωση του ανταγωνισμού» τονίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα