Σενάριο-σοκ καθηγητή του Χάρβαρντ για τον κορονοϊό

Σενάριο-σοκ καθηγητή του Χάρβαρντ για τον κορονοϊό17.02.2020Ειδήσεις

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, μπορεί να νοσήσει έως το 70% του πληθυσμού της Γης

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Εφιάλτη βγαλμένο από το πιο ακραίο σενάριο ταινίας θρίλερ του Χόλιγουντ θυμίζει πια η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αν κρίνει κανείς πέρα από τα αριθμητικά δεδομένα και τις στατιστικές, και με βάση τις εκτιμήσεις σοβαρών επιστημόνων που προειδοποιούν... «Είναι πιθανό να δούμε μια παγκόσμια πανδημία» του κορονοϊού με έως και το 70% των ανθρώπων να μολυνθεί παγκοσμίως» δήλωσε

χαρακτηριστικά στη «Wall Street Journal» ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Μαρκ Λίπσιτς.

«Νομίζω ότι είναι πιθανό να υπάρξει παγκόσμια πανδημία» δήλωσε ο Λίπσιτς, προσθέτοντας πως «εάν συμβεί μια πανδημία, το 40%-70% των ανθρώπων παγκοσμίως είναι πιθανόν να μολυνθεί το επόμενο έτος», ενώ πρόσθεσε: «Οσο για το ποσοστό αυτών που θα παρουσιάσουν συμπτώματα, δεν μπορώ να δώσω έναν καλό αριθμό»! 

Την ίδια ώρα και άλλοι ειδικοί έχουν ήδη προβλέψει ότι ο ιός θα μπορούσε να μολύνει το 60%-80% του πλανήτη, καθώς εκτός από την Κίνα, περιπτώσεις του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αγγλία, στον Καναδά, στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Αυστραλία.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουε το Σαββατοκύριακο, όμως, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με τα στελέχη του να διαμηνύουν ότι είναι πραγματικά αδύνατον να προβλεφθεί σε ποιες χώρες ακόμη -και σε τι βαθμό- θα εξαπλωθεί ο ιός.

Πάνω από 1.500 νεκροί

Ο νέος κορονοϊός έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 1.523 άτομα στην Κίνα, ενώ χθες στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία καταγραφόταν ο πρώτος θάνατος από αυτόν.

Την ώρα, ωστόσο, που ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους δήλωνε από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια ότι παίρνει κουράγιο από τις ενέργειες της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αν και εξακολουθεί να ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων, οι Αρχές της επαρχίας Χουμπέι, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, ανακοίνωσαν ότι θα επιβληθεί απαγόρευση για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλη την επαρχία σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωσή του.

Στο σχετικό έγγραφό τους, πάντως, οι Αρχές της κινεζικής επαρχίας ανέφεραν ότι από την απαγόρευση θα εξαιρεθούν τα οχήματα της αστυνομίας, τα ασθενοφόρα, τα οχήματα που μεταφέρουν απαραίτητα είδη ή σχετίζονται με δημόσιες υπηρεσίες.

Ως δεδομένες, τέλος, θα πρέπει να λογίζονται και οι συνέπειες στη διεθνή οικονομία. Η επιδημία μπορεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αυτήν τη χρονιά, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η επικεφαλής του ΔΝΤ Καταλίνα Γκεοργκίεβα.

Keywords
Αναζητήσεις
70% κορονοϊό, εκτιμησεις χαρβαρντ για κορονωιο
Τυχαία Θέματα
Σενάριο-σοκ, Χάρβαρντ,senario-sok, charvarnt