Σε βέτο του Ορμπαν ελπίζει ο Τζόνσον για να γίνει το Brexit!

Σε βέτο του Ορμπαν ελπίζει ο Τζόνσον για να γίνει το Brexit!07.10.2019Πρόσωπα

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα αλλά και πιεστικά αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit...

... σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Telegraph», ο Μπόρις Τζόνσον (φωτό) διερευνά το ενδεχόμενο η Ουγγαρία να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που εκείνος ζητήσει νέα αναβολή από

την Ε.Ε. για την έξοδο.

Είναι χαρακτηριστικό πως έγγραφο που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή σε δικαστήριο της Σκοτίας υπογράμμιζε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τον νέο νόμο που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει αναβολή αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit έως τις 19 Οκτωβρίου.

Παρ' όλα αυτά ο Βρετανός πρωθυπουργός λίγο αργότερα σχολίαζε αμφίσημα στο twitter: «Νέα συμφωνία ή καμία συμφωνία, αλλά όχι καθυστέρηση» στην αποχώρηση.

Ήδη, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, έχουν διατυπωθεί εικασίες ότι ίσως μπορέσει να αποφύγει την αναβολή, ακόμη και αν τη ζητήσει, στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ενθαρρύνει κάποια από τις άλλες 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. να ασκήσει βέτο.

Πάντα με βάση το δημοσίευμα της «Daily Telegraph», λοιπόν, τρεις Βρετανοί υπουργοί είχαν την Πέμπτη ξεχωριστές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο.

Ένας υπουργός, τον οποίο δεν κατονομάζει η εφημερίδα, φέρεται ότι είπε πως το βέτο είναι «ο μοναδικός τρόπος» για να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος που θα απέτρεπε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσίαζε και το ρεπορτάζ των κυριακάτικων «Times» του Λονδίνου, στο οποίο υπογραμμιζόταν πως ο Τζόνσον είναι προετοιμασμένος να προκαλέσει τη βασίλισσα Ελισάβετ να τον «καρατομήσει», αλλά όχι να παραιτηθεί.

«Δεν πρόκειται να φύγει, εκτός αν η αστυνομία εμφανιστεί στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ με ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα