Σε σύγχυση made in USA ο Ερντογάν

Σε σύγχυση made in USA ο Ερντογάν13.06.2019Πρόσωπα

Ακύρωσε 39 προεκλογικές συγκεντρώσεις μετά τον αποκλεισμό των Τούρκων πιλότων από την εκπαίδευση στα μαχητικά F-35

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Για σήμερα μετατέθηκε τελικά το προγραμματισμένο για χθες υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσει το φλέγον θέμα που έχει προκύψει με τις ΗΠΑ για την αγορά των ρωσικών S-400. Παράλληλα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση,

ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης την ακύρωση και των 39 (!) προεκλογικών συγκεντρώσεων που είχε προγραμματίσει στην Κωνσταντινούπολη εν όψει των επαναληπτικών εκλογών για τον δήμο, στις 23 Ιουνίου. Φυσικά, η είδηση εξέπληξε πολλούς, τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν έχει πάρει πάνω του το προεκλογικό παιχνίδι απέναντι στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου. Κάτι απόλυτα λογικό, αφού το στοίχημα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) για τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη είναι μεγάλο και δεν αποκλείεται να κρίνει τα επόμενα βήματα του Τούρκου προέδρου. 

Σύγχυση όμως μαρτυρούν οι κινήσεις του «σουλτάνου» και σε ό,τι αφορά το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συγκάλεσε εκτάκτως χθες, για να το ακυρώσει λίγες ώρες αργότερα και να το αναβάλει για σήμερα. Ο στριμωγμένος Ερντογάν, που δήλωσε χθες βράδυ πως ελπίζει το θέμα των F-35 να έχει επιλυθεί προτού συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στα τέλη Ιουνίου, αντιλαμβάνεται πλέον πως η τακτική τού να πατά σε δύο βάρκες δεν λειτουργεί πια. Αυτό όμως του δημιουργεί προβλήματα τόσο αναφορικά με την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400, που σήμανε τον αποκλεισμό των Τούρκων πιλότων από την εκπαίδευση στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, όσο και με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία για τα πληρώματα των σκαφών που λαμβάνουν μέρος στις τουρκικές γεωτρήσεις. Η αγορά των ρωσικών πυραύλων, βέβαια, που έχει βάλει «στον πάγο» τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, κινδυνεύει να πάρει μαζί της στο ναδίρ και το θέμα της εκεχειρίας στην Ιντλίμπ. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στηλίτευσε χθες τη «γλώσσα» που χρησιμοποίησε η Ουάσινγκτον στην επιστολή της προς την Αγκυρα αναφορικά με την ενδεχόμενη αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, δηλώνοντας πως «δεν αρμόζει στο συμμαχικό πνεύμα». «Ετοιμάζουμε ήδη την απάντησή μας» προειδοποίησε ο Ακάρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα