Σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος

Σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος25.07.2019Δικαστικά

Μένει στα χαρτιά δέκα χρόνια! Εντολή Μαξίμου για καθολική απαγόρευση του τσιγάρου σε όλους τους δημόσιους χώρους

Από τη 
Ρίτα Μελά

Ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα είναι... το πιο σύντομο ανέκδοτο, γι' αυτό η εφαρμογή του είναι ακόμα ένα μεγάλο στοίχημα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο η νέα κυβέρνηση έδειξε

από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για την εφαρμογή του νόμου, που ψηφίστηκε το 2009 και παραμένει στα χαρτιά μια ολόκληρη δεκαετία.

Μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του νόμου στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η σημερινή πολιτική ηγεσία προωθεί την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν άμεσα αλλά και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση του καπνίσματος, την οποία ο πρωθυπουργός ανέδειξε σε μείζονα προτεραιότητα.

Πόσο μάλλον όταν οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα δημόσια κτίρια, δηλαδή στη Βουλή, στα υπουργεία, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και γενικότερα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Παράλληλα αποφασίστηκε η έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, εν όψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες.

Το έργο των εποπτών Δημόσιας Υγείας θα συνδράμουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, όπως η Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, η Δημοτική Αστυνομία και οι Περιφέρειες.

Να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός το 2017 είχε κάνει τον νόμο πιο αυστηρό, όμως ο νόμος όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αλλά απαξιώθηκε εντελώς και σ' αυτό συνέβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης με την ανάρμοστη συμπεριφορά του, καθώς αδυνατώντας να ελέγξει τον εθισμό του στη νικοτίνη, κάπνιζε αρειμανίως ακόμα και μέσα στο υπουργείο Υγείας!

Μάλιστα η στάση του αυτή είχε κάνει έξω φρενών τον Ευρωπαίο επίτροπο Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις, ο οποίος είχε δηλώσει: «Είναι ντροπή! Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν»!

 

Keywords
Τυχαία Θέματα