Σε ιαπωνικά χέρια περνά η ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη

Σε ιαπωνικά χέρια περνά η ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη17.03.2018Επιχειρήσεις

Στην Japan Tobacco μέσω της εξαγοράς (αντί τιμήματος 1,6 δισ. δολαρίων) της Donskoy Tabak του επιχειρηματία

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες η είδηση ότι η Japan Tobacco συμφώνησε για την εξαγορά της Donskoy

Tabak, της καπνοβιομηχανίας του Ιβάν Σαββίδη, που κατέχει και τα πλειοψηφικά ποσοστά της ΣΕΚΑΠ, αντί τιμήματος 1,6 δισ. δολαρίων (90 δισ. ρούβλια).

Αν και η ιαπωνική εταιρία κάνει λόγο στη σχετική ανακοίνωσή της για μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις πριν επιτευχθεί η συμφωνία, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, οι συνεχιζόμενες περιπέτειες του Σαββίδη με το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από το πρόσωπο του ομογενούς επιχειρηματία τροφοδότησαν φημολογίες περί αποχώρησης, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν αμέσως από το περιβάλλον του. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2018.

«H Japan Tobacco Inc. ανακοινώνει σήμερα (σ.σ.: χθες) ότι, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ο Ομιλος Εταιριών JT συμφώνησε στην εξαγορά των εταιριών Donskoy Tabak (DT), με σκοπό την ενίσχυση της πρώτης θέσης της εταιρίας στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων καπνού στον κόσμο» αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τη διευκρίνιση ότι στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας ο όμιλος JT θα αποκτήσει και τα πλειοψηφικά μερίδια της ΣΕΚΑΠ. «Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του ομίλου μας».

Συνέργειες

«Η συναλλαγή αυτή θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς μας σε περίπου 40% και θα συμβάλει άμεσα στα κέρδη του ομίλου, μέσα από συνέργειες που αναμένονται στα επόμενα χρόνια» τονίζει ο Mutsuo Iwai, πρόεδρος των παγκόσμιων επιχειρήσεων καπνού του ομίλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρίας, στην Ελλάδα η JTI, μέλος του ομίλου εταιριών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του ’80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%.
Οπως τονίζει, «η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρίας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%».

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρόεδρο του ενός εκ των δύο σωματείων Κωνσταντίνο Γαβριηλίδη. «Δεν γνωρίζαμε τίποτα. Πρόκειται για μια τεράστια εταιρία. Ας ελπίσουμε ότι είναι για καλό» τόνισε ο κ. Γαβριηλίδης στη «δημοκρατία».

Keywords
Τυχαία Θέματα