Σχέδιο για αποκλειστικά ηλεκτρονική διαδικασία στους πλειστηριασμούς

Σχέδιο για αποκλειστικά ηλεκτρονική διαδικασία στους πλειστηριασμούς12.12.2017Άρθρα

Λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους πλειστηριασμούς αναζητεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να «ξεμπλοκάρει» τις διαδικασίες.

Για τον λόγο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι της διαβούλευσης το ενδεχόμενο οι πλειστηριασμοί να γίνονται μόνο μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, προκειμένου να αποφευχθούν οι ματαιώσεις αλλά και οι εικόνες με τις «μάχες» σώμα με σώμα έξω από τα Ειρηνοδικεία.
Σύμφωνα

με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο θα παρακάμπτει, στις περισσότερες περιπτώσεις, τη διαδικασία των πλειστηριασμών στις δικαστικές αίθουσες των Ειρηνοδικείων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται να ικανοποιήσει και σχετικό αίτημα των συμβολαιογράφων, οι οποίοι έχουν δεχτεί επιθέσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν μόνο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ετσι, μέχρι η κυβερνητική πρωτοβουλία να γίνει πράξη θα τελούνται πλειστηριασμοί τόσο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όσο και με τον παραδοσιακό τρόπο στα Ειρηνοδικεία με την παρουσία συμβολαιογράφου. Οπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ευρωπαϊκή πρακτική, την οποία είναι πλέον υποχρεωμένη να υιοθετήσει η Ελλάδα και εξαιτίας του «εκρηκτικού» κλίματος που επικρατεί.

Πάντως, πέρα από τη διαδικασία που ακολουθείται, ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM επανέλαβε ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι απόλυτη. «Κάνω και δημόσια έκκληση σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν ένα πρόβλημα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, που είχαν γεννηθεί προ της κρίσεως και αλλιώς είχαν υπολογίσει για την οικονομική και οικογενειακή τους κατάσταση, να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη, στα αρμόδια Ειρηνοδικεία και να κρίνουν τα δικαστήρια αν χρήζουν προστασίας» τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «ιδίως για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς ανθρώπους, οι αποφάσεις που εκδίδουν τα Ειρηνοδικεία είναι σε απολύτως θετική κατεύθυνση. Μέχρι και “κούρεμα” χρεών γίνεται».

Μαρία Ζαχαροπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα