«Ξαφνικές» διευκρινίσεις ΣτΕ στα «πόθεν έσχες»

«Ξαφνικές» διευκρινίσεις ΣτΕ στα «πόθεν έσχες»12.12.2017Πρόσωπα

Εξηγήσεις με δίμηνη καθυστέρηση μετά την κλιμακούμενη κόντρα με Κοντονή

Βαθαίνει το ρήγμα κυβέρνησης - Δικαιοσύνης μετά τη σφοδρή κόντρα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Νίκου Σακελλαρίου, με αιχμή του δόρατος το «πάγωμα» της υποβολής του «πόθεν έσχες» των δικαστών.

Η οξεία αντιπαράθεση, που προκάλεσε αίσθηση, στη γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων

ήρθε να αναζωπυρώσει την εστία έντασης που υπάρχει εδώ και καιρό στη Δικαιοσύνη και εκδηλώνεται... με κάθε αφορμή.
Για άλλη μια φορά οι δικαστές επιτέθηκαν στην κυβέρνηση διά στόματος του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου, του καθ’ ύλην, δηλαδή, αρμοδίου για την απόφαση σχετικά με το «πόθεν έσχες», με την οποία ακυρώθηκε ο σχετικός νόμος μόλις στην εκπνοή της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, τον περασμένο Οκτώβριο.

Με την απόφαση αυτή οι δικαστές πέτυχαν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, αφήνοντας ταυτόχρονα έκθετους τους υπόλοιπους υπόχρεους, οι οποίοι έσπευδαν να προλάβουν έστω και την τελευταία στιγμή την κατάθεση δήλωσης «πόθεν έσχες» προκειμένου να αποφύγουν τυχόν κυρώσεις.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε να εντείνει τη σύγχυση για το αν αποτελεί «ομπρέλα» για όλους τους υπόχρεους ή μόνο για τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Τελικά, η προσωρινή αναστολή που δόθηκε διέλυσε το ομιχλώδες τοπίο, ξεκαθαρίζοντας ότι αφορά μόνο τους δικαστικούς και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που... πρόλαβαν να προσφύγουν και πάλι.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι τότε ξέχασαν, «αμέλησαν» ή, κατά άλλους, δεν ενδιαφέρθηκαν να ενημερώσουν τους πολίτες ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν μέσα σε 24 ώρες να καταθέσουν δήλωση «πόθεν έσχες», αφού η απόφαση αφορά όλους τους υπόχρεους. Και ξαφνικά αυτό έγινε μόλις χθες, με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών, αφού προηγουμένως είχαν δεχτεί τα πυρά του υπουργού Δικαιοσύνης και την κατακραυγή της κοινής γνώμης.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από την Ενωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία... ένιωσε την ανάγκη να άρει ενδεχόμενες παρερμηνείες και διαστρεβλώσεις που προφανώς αναγνωρίζει ότι υπήρξαν.

Οι δικαστές εστιάζουν δε τις ενστάσεις τους στο θέμα της επιτροπής που θα ελέγχει τις δηλώσεις τους, καθώς ζητούν να αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι στην επίμαχη ανακοίνωση δεν παραλείπει να υπογράψει σύσσωμο το Δ.Σ. της ένωσης, κίνηση που πολλοί ερμήνευσαν ως ευθεία στήριξη στον πρόεδρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «πόθεν έσχες» φαίνεται πως ενώνει τους δικαστές και τις συνδικαλιστικές ενώσεις τους, καθώς, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες, αποτελεί κοινή συνισταμένη για όλους, μαζί φυσικά με το μισθολογικό.

Κάλυψη Μαξίμου στον υπουργό

Πλήρη στήριξη στον Σταύρο Κοντονή παρείχε το Μέγαρο Μαξίμου για την υψηλών τόνων κόντρα που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου. «Με βάση όσα παρακολουθήσαμε χθες, μένει μια αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, καλύπτοντας πλήρως τον κ. Κοντονή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε γιατί να θεωρείται παρέμβαση η άποψη ότι και οι δικαστές πρέπει να υπάγονται στη διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης του «πόθεν έσχες», ενώ πρόσθεσε ότι του έκανε εντύπωση πώς διαχειρίστηκαν το θέμα ο πρόεδρος του ΣτΕ και άλλοι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης.

«Το να λέει κανείς ότι η κυβέρνηση προχωρά σε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη είναι τουλάχιστον αστείο. Η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει τη δουλειά της, από την άλλη η κυβέρνηση οφείλει να προτείνει νομοσχέδια στο Κοινοβούλιο, να σχεδιάζει την πολιτική της και αυτό να γίνεται στη βάση της έννομης τάξης» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, η κριτική δικαστικών αποφάσεων»

Υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των πολιτών να ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις αιτιάσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου περί «ωμής παρέμβασης» στον χώρο της Δικαιοσύνης, με αφορμή την απόφαση με την οποία ακυρώθηκε ο νόμος για το «πόθεν έσχες». «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών η κριτική των δικαστικών αποφάσεων» τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και διερωτήθηκε: «Ενας πολίτης, είτε είναι υπουργός ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης, δεν δικαιούται να έχει γνώμη για μια απόφαση που εξέδωσε ένα δικαστήριο»;

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους θεσμούς και πρώτα και κύρια το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών». Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ «ξεπέρασε κάθε όριο», κάνοντας λόγο για «ακραία και άδικη φρασεολογία». «Αδικεί και τον ίδιο και τον θεσμό που υπηρετεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Στις διατάξεις του “πόθεν έσχες” δεν πρέπει να εμφιλοχωρούν εξαιρέσεις. Δεν γίνεται να προχωρήσει αυτή η κοινωνία με εξαιρέσεις, διότι τότε καταστρατηγείται κάθε κανόνας ισονομίας».

«Φθείρεται ο θεσμός»

«Δεν γίνεται να υποχρεούται κάποιος να δηλώνει εισοδήματα και χρήματα τα οποία έχει στους λογαριασμούς των τραπεζών και να μην υποχρεούται να δηλώσει χρήματα ή άλλα τιμαλφή που έχει σε μία θυρίδα τράπεζας. Ειλικρινά, γι’ αυτόν τον λόγο επανήλθα. [...] Οταν οι πολίτες βλέπουν ότι για θέματα που τους αφορούν οι δικαστές χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε ο θεσμός φθείρεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη απομειούται» επισήμανε ο κ. Κοντονής.

«Είναι πρόβλημα γενικά στην κοινωνία μας, κάθε φορά που έρχεται η κυβέρνηση να θεσπίσει κανόνες, οι οποίοι θα ισχύουν έναντι όλων, μία μερίδα πολιτών να αντιδρά -είτε αυτοί είναι οι δικαστές για τη δήλωση του “πόθεν έσχες” είτε είναι, π.χ., ένας επαγγελματικός κλάδος- για το αν θα πρέπει να έχει μηχανήματα πλαστικού χρήματος στο γραφείο για την είσπραξη αμοιβών» υπογράμμισε ο υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα