Σαρωτικές οι αλλαγές σε σχολεία και πανεπιστήμια

Σε τρεις άξονες κινείται το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. Επιστρέφουν οι πολυήμερες αποβολές. Αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών

Η επαναφορά της αναγραφής της διαγωγής στους τίτλους σπουδών, των πολυήμερων αποβολών και της Τράπεζας Θεμάτων, οι αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ και στις μετεγγραφές των φοιτητών είναι

μόνο μερικές από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο παρουσιάστηκε χθες και αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Το πολυνομοσχέδιο κινείται σε τρεις άξονες: στο πρόγραμμα του σχολείου, στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου και στις εκπαιδευτικές δομές. Όσον αφορά το πρόγραμμα του σχολείου, έχουν δρομολογηθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής η διαμόρφωση νέων προγραμμάτων σπουδών και η σύνταξη νέων βιβλίων για όλες τις βαθμίδες. Μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στις πολλαπλές πηγές και στη συγκριτική ανάλυση, καθώς και σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.

Στο νηπιαγωγείο θα γίνει πιλοτική εισαγωγή των αγγλικών μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες. Στο γυμνάσιο αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα από τέσσερα σε επτά και για την προαγωγή από τη μία τάξη στην άλλη ή την απόλυση θα απαιτείται ο βαθμός 10 σε κάθε μάθημα ή 13 στον μέσο όρο με μέχρι τέσσερα μαθήματα κάτω από τη βάση.

Στο λύκειο επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων, η οποία θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο για την Α’ Λυκείου. Επίσης, αυξάνεται ο μέσος όρος προαγωγής / απόλυσης, από 9,5 που είναι σήμερα σε 10 σε όλο το λύκειο. Στη Γ’ Λυκείου καθιερώνεται το «κόντρα» μάθημα, δηλαδή οι μαθητές Θεωρητικής Κατεύθυνσης θα παρακολουθούν υποχρεωτικά και Μαθηματικά, και οι Θετικής Κατεύθυνσης Ιστορία. Αλλαγές θα γίνουν και στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, καθώς επαναφέρονται οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα, ανάλογα με τη σχολή, το τμήμα ή την εισαγωγική κατεύθυνση.

Στον δεύτερο άξονα, της ενίσχυσης του εκπαιδευτικού έργου, το υπουργείο στοχεύει στη δημιουργία 24 πρότυπων και 38 πειραματικών σχολείων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2021 προβλέπεται η επέκταση του θεσμού, με τον χαρακτηρισμό και άλλων δημόσιων σχολείων ως πρότυπων ή πειραματικών.

Η επιλογή των μαθητών σε αυτά θα γίνεται με εξετάσεις, τόσο για την εισαγωγή τους όσο και μεταξύ βαθμίδων, ενώ στα πειραματικά σχολεία η επιλογή θα γίνεται με κλήρωση, τόσο κατά την εισαγωγή όσο και μεταξύ βαθμίδων.

Για τους εκπαιδευτικούς που θα στελεχώνουν τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία η τοποθέτηση θα γίνεται επί θητεία. Η εισαγωγική θητεία θα διαρκεί ένα έτος και στη συνέχεια, ύστερα από αξιολόγηση, θα δίνεται η δυνατότητα 4ετούς θητείας, η οποία και πάλι μπορεί να ανανεωθεί ύστερα από αξιολόγηση. Στην τελευταία περίπτωση δεν θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των θητειών.

Πηγή: Σαρωτικές οι αλλαγές σε σχολεία και πανεπιστήμια - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα