Πυρά κατά Μαξίμου για «κωλοτούμπα» και «λωτοφάγους»

Πυρά κατά Μαξίμου για «κωλοτούμπα» και «λωτοφάγους»10.01.2018Πρόσωπα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και η «βεντέτα» μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Πρέπει να αποφύγουμε το Νέα

Μακεδονία» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και εξήγησε ότι, δίνοντας το αίσθημα της συνέχειας, μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον αναθεωρητικές πιέσεις. Σε ό,τι αφορά τη θέση της κυβέρνησης, επισήμανε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις υπάρχει πρόβλεψη για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και έθεσε θέμα δεδηλωμένης.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Παύλος Χρηστίδης προέβλεψε ακόμη μία «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης και ανέφερε: «Οταν θα έρθει η συζήτηση στη Βουλή, θα τοποθετηθούμε και τότε ο καθένας θα κριθεί για τους λεονταρισμούς που κάνει σήμερα και τι στάση θα κρατήσει τότε».

Πάγια θέση

Στην πάγια θέση των ΑΝ.ΕΛ. «δεν ψηφίζουμε ονομασία με τη λέξη Μακεδονία» επέμεινε ο Δημήτρης Καμμένος και έθεσε θέμα αλλαγής και της νομοθεσίας, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝ.ΕΛ. Μανταλένα Παπαδοπούλου επιτέθηκε στην Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «επιμένει να θεωρεί τους Ελληνες “λωτοφάγους” και νοσταλγεί την εποχή που υπονόμευε την εθνική γραμμή και τον τότε πρωθυπουργό προκειμένου να εξυπηρετήσει τις προσωπικές σκοπιμότητες και φιλοδοξίες της».

Η κυρία Μπακογιάννη είχε προηγουμένως επιτεθεί στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη για «αλαζονική συμπεριφορά» και μιλώντας για υπουργούς που ο ένας, όπως είπε, δεν μπορεί να πείσει τον άλλον για την ορθότητα της διαπραγμάτευσής του υποστήριξε ότι αυτή είναι στάση «που αδυνατίζει πολύ η ελληνική θέση». «Δεν είναι χώρα “λωτοφάγων” η Ελλάδα» σημείωσε η πρώην υπουργός.

«Να μην υπάρξει υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια» ζήτησε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Ηταν μία πρόταση που τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα