Πυκνώνουν οι επαφές ΗΠΑ - Ελλάδας. Προχωρά άμεσα η στρατηγική συνεργασία

Πυκνώνουν οι επαφές ΗΠΑ - Ελλάδας. Προχωρά άμεσα η στρατηγική συνεργασία24.07.2019Πρόσωπα

Με τη φράση του Τζέφρι Πάιατ «η δέσμευσή μας στην ελληνοαμερικανική αμυντική σχέση και στα θέματα ασφάλειας είναι ατσάλινη» επισφραγίστηκε η συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ με τον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. 

Μάλιστα στη συνάντηση αυτή, που έγινε στο Πεντάγωνο παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα,

είναι προφανές ότι δεν έμεινε σε ένα θεωρητικό επίπεδο αλλά προχώρησε σε βάθος, καθώς από τα λεγόμενα του κ. Πάιατ συζητήθηκε ο «εκσυγχρονισμός των στρατιωτικών συμφωνιών» που έχει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι επερχόμενες κοινές ασκήσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η από κοινού εργασία των δύο πλευρών για την απομάκρυνση της βυθισμένης βυθοκόρου («Ολγα») από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σε κάθε περίπτωση και υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η εξέλιξη της χτεσινής συνάντησης είναι σημαντική και έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» την προηγούμενη Τετάρτη στις 17 Ιουλίου ότι βρίσκεται στα σκαριά νέα στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εγγύηση των συνόρων μας.

Η σημασία του «εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών συμφωνιών» μεταξύ των δύο χωρών φανερώνεται και από το γεγονός ότι η τελευταία ουσιαστικά συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας είχε υπογραφεί το 1990 και είχε διάρκεια οκτώ χρόνια.

Πάντως από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αρκέστηκαν να επισημάνουν με επίσημη ανακοίνωση ότι στη συνάντηση των κ. Παναγιωτόπουλου και Ρίκερ, παρουσία του κ. Πάιατ, «συζητήθηκαν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως ο Αμερικανός πρέσβης δεν έκρυψε τη χαρά του για τη συνάντηση αυτή και μάλιστα το έγραψε με έμφαση στα social media, όπου και αναφέρθηκε στην «ατσάλινη» δέσμευση για τη στρατιωτική ουσιαστικά συνεργασία των δύο χωρών.

Είχε προηγηθεί σειρά συναντήσεων του Φίλιπ Ρίκερ και με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στα Σκόπια.

Keywords
Τυχαία Θέματα