«Ψίχουλα» οι συντάξεις που «βγάζει» ο νόμος Κατρούγκαλου

«Ψίχουλα» οι συντάξεις που «βγάζει» ο νόμος Κατρούγκαλου24.10.2018Παρασκήνιο

Μειώσεις-σοκ (έως 65%) σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και ναυτικούς!

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Χαμηλότερες έως 65% σε σχέση με τη μέση σύνταξη (το ύψος της οποίας διαμορφώνεται κυρίως με βάση τις «παλαιές» συντάξεις) είναι οι νέες που εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι απασχολήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και οι ναυτικοί, οι μηνιαίες συντάξεις των οποίων,

κατά μέσο όρο, κυμαίνονται από περίπου 400 έως 700 ευρώ.

Με βάση την ανάλυση των πιο πρόσφατων στοιχείων του συστήματος Ηλιος του υπουργείου Εργασίας, τον Ιούλιο εκδόθηκαν 13.066 νέες συντάξεις, στην πλειονότητά τους με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016). Από αυτές, οι 4.537 ήταν κύριες συντάξεις γήρατος, 4.203 ήταν θανάτου, 2.029 αναπηρίας και 2.297 ήταν επικουρικές.

Οπως προκύπτει από την εξέταση των στοιχείων του συστήματος Ηλιος, οι νέες συντάξεις μοιάζουν περισσότερο με φιλοδωρήματα. Η μέση κύρια σύνταξη από το τ. ΝΑΤ είναι 407,05 ευρώ, από το τ. ΙΚΑ είναι 575,13 ευρώ, από το Δημόσιο είναι 684,04 ευρώ και από τον τ. ΟΑΕΕ είναι 734,86 ευρώ τον μήνα. Επίσης, κατά μέσο όρο, οι μηνιαίες συντάξεις από τον τ. ΟΓΑ κυμαίνονται στα 304,33 ευρώ. Ωστόσο, ο τ. ΟΓΑ είχε ένα «ειδικό» καθεστώς ασφάλισης τις προηγούμενες δεκαετίες. Σε σχέση, λοιπόν, με όλα τα Ταμεία (πλην του τ. ΟΓΑ), από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι οι νέες συντάξεις υπολείπονται από περίπου 161 έως 489 ευρώ τον μήνα, σε σχέση με τον μέσο όρο των 2.569.287 συντάξεων (ανέρχεται στα 896,79 ευρώ τον μήνα και οι παλιές έχουν φυσικά καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωσή του). Οι νέες κύριες συντάξεις είναι πιο χαμηλές ακόμη και από το όριο της φτώχειας για οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά, που σε ετήσια βάση ανέρχεται στα 9.756 ευρώ (μηνιαίως στα 798 ευρώ).

Ποιοι διασώζονται

Αντιθέτως, από την ανάλυση των στοιχείων του συστήματος Ηλιος για τον Ιούλιο προκύπτει ότι διασώζονται, πάντα με βάση τα δεδομένα της εποχής, οι νέες συντάξεις για τους εργαζομένους των πρώην ΔΕΚΟ, των τραπεζών, των αυτοαπασχολουμένων, των απασχολουμένων στα μέσα ενημέρωσης και του προσωπικού της Τραπέζης της Ελλάδος. Κατά μέσο όρο, η νέα μηνιαία κύρια σύνταξη από το τ. ΕΤΑΑ ανέρχεται στα 1.335,07 ευρώ, από τα τέως Ταμεία των επιχειρήσεων κρατικού ενδιαφέροντος και των τραπεζών στα 991,26 ευρώ, από το τ. ΕΤΑΠ - ΜΜΕ στα 943,82 ευρώ και από την ΤτΕ στα 930,85 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι νέοι συνταξιούχοι των εν λόγω Ταμείων συγκεντρώνουν συνήθως πάνω από 35 έτη ασφάλισης και όσο ήταν ασφαλισμένοι κατέβαλλαν πιο υψηλές εισφορές απ' ό,τι όσοι υπάγονταν στο ΙΚΑ και στους υπόλοιπους τέως φορείς, οι οποίοι σήμερα αποδίδουν συντάξεις «ρεγάλα».

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Να αλλάξει εδώ και τώρα το τραγικό λάθος

Η υπεράσπιση του νόμου Κατρούγκαλου είναι τραγικό λάθος της παρούσας κυβέρνησης. Και χρειάζεται, αν μη τι άλλο, πολιτική γενναιότητα και σωφροσύνη για να λάβουν την απόφαση να τον αλλάξουν. Και δεν αναφέρομαι στο ότι κάθε λίγο και λιγάκι μια απόφαση δικαστική τον ανατρέπει, αλλά γιατί απλούστατα σκοτώνει τους συνταξιούχους πριν την ώρα τους. Και αυτό ούτε το Ασφαλιστικό σώζει -όπως «πουλάνε» διάφοροι «φωστήρες»- ούτε είναι κοινωνικός νόμος το να δίνεις συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας, να ανοίγεις τις πόρτες σε διάφορους... κουμπαράδες και σε όσους θέλουν να παίξουν με όσα μαζευτούν μέσα σε αυτούς. Γι’ αυτό και τονίζουμε προς το Μαξίμου: Είναι σημαντικότερο να αλλάξετε τον νόμο Κατρούγκαλο από το να προσπαθείτε να σώσετε κάτι από τις περικοπές.

Νίκος Ελευθερόγλου

Keywords
Τυχαία Θέματα