Προβλέψεις για ακραία καιρικά φαινόμενα

Προβλέψεις για ακραία καιρικά φαινόμενα05.12.2017Ρεπορτάζ

Μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών με ανησυχητικά στοιχεία

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις των Ελλήνων επιστημόνων σχετικά με τη μελλοντική άνοδο της θερμοκρασίας στη χώρα μας, όπως δείχνει η επικαιροποιημένη μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών και της Τραπέζης της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω

μελέτη, ως το τέλος του 21ου αιώνα οι επιπτώσεις των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων θα οδηγήσουν σε μια επιπλέον αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η οποία θα ξεπερνά τους 3 βαθμούς Κελσίου!

Τα παραπάνω στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στην ομιλία του ακαδημαϊκού και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστου Ζερεφού, σε πρόσφατη εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα τις περιβαλλοντικές και τις οικονομικές συνέπειες από την ανθρωπογενή παρέμβαση στην κλιματική αλλαγή.

Πάντως, οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη χώρα μας δεν σταματούν εδώ, καθώς, εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας, αναμένεται να συνεχιστεί και τον 21ο αιώνα η μείωση στις βροχοπτώσεις στη δυτική Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε ήδη από τον περασμένο αιώνα. Ως αποτέλεσμα, στο τέλος του τρέχοντος αιώνα οι βροχές στη δυτική Ελλάδα θα μειωθούν σε ποσοστό που ξεπερνά το 15%. Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Ζερεφός, προβλέπεται αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών καταστάσεων, που θα έχουν επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και την αύξηση των δασικών πυρκαγιών.

Δράσεις της Ακαδημίας

Στην ίδια εκδήλωση έγινε, επίσης, γνωστό ότι το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα επεκτείνει τις δράσεις του στον χώρο της έρευνας και της παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών που στηρίζουν την εξατομικευμένη ιατρική με την ανέγερση ενός κτιρίου, στο οποίο θα στεγαστούν εκσυγχρονισμένα εργαστήρια, που θα εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, πανεπιστημιακές κλινικές, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία - θεραπευτήρια, φαρμακοβιομηχανίες, διαγνωστικά κέντρα και εταιρίες πληροφορικής στον χώρο της υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα