Πρωινός καφές με περισσότερο νεοφιλελεύθερο χαρμάνι στη ΝΔ

Πρωινός καφές με περισσότερο νεοφιλελεύθερο χαρμάνι στη ΝΔ31.03.2019ΝΔ

Στον στενό πυρήνα των συνεργατών του προέδρου που συμβάλλουν στη χάραξη της στρατηγικής του κόμματος βρίσκεται πλέον ο Θόδωρος Σκυλακάκης

Aναβαθμισμένος είναι ο ρόλος του Θόδωρου Σκυλακάκη στη ΝΔ, καθώς μετά την πλήρη προσχώρηση της πολιτικής κίνησης Δράση, με τις ακραία αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες θέσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Σκυλακάκης ανήκει πλέον στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι

πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον Θόδωρο Σκυλακάκη να συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» και ως εκ τούτου στη διαχείριση της καθημερινής πολιτικής δραστηριότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμβάλλοντας στη χάραξη της γαλάζιας αντιπολιτευτικής γραμμής, η οποία ελπίζουμε ότι δεν θα κινηθεί στις θέσεις που πρέσβευε ο κ. Σκυλακάκης και στο παρελθόν έχουν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά συμπίπτει με την προ μηνός αυτοδιάλυση της Δράσης ή ακριβέστερα την αναστολή της λειτουργίας της κατά την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της. Η πολιτική κίνηση Δράση, την οποία είχε ιδρύσει ο Στέφανος Μάνος και της οποίας ηγούνταν ο Θόδωρος Σκυλακάκης, είχε αιτιολογήσει το σκεπτικό εκείνης της απόφασης στην κατεύθυνση της ολοκληρωτικής προσχώρησης στη Ν.Δ. ώστε να βοηθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον εκλογικό αγώνα του για να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης αποτελεί πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο κ. Σκυλακάκης υπήρξε λογογράφος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ ως ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 προσχώρησε στη Δράση και ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος, το οποίο συνεργάστηκε με το Ποτάμι. Τον Ιανουάριο του 2017 ανακοινώθηκε η συνεργασία της Δράσης με τη Ν.Δ. και ο κ. Σκυλακάκης και άλλα στελέχη της Δράσης στελέχωσαν μια «ομάδα κρούσης» της Ν.Δ. για θέματα επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, μέχρι την τελευταία εξέλιξη όπου ο Θόδωρος Σκυλακάκης προστέθηκε και επισήμως στα μέλη της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τα άλλα, δεν υπάρχουν σοβαρές ανακατατάξεις στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη που να διαφοροποιούν τα πράγματα σε σχέση με το στίγμα που ευθύς εξαρχής είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την πλαισίωση του επιτελείου του, παρά τις κατά καιρούς προσθήκες, συμπληρώσεις ή μεταβολές. Τα πρόσωπα με κομβικό ρόλο στα κομματικά πράγματα, όπως ο Θανάσης Νέζης και ο Λευτέρης Αυγενάκης, παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους, όπως επίσης και ο «άνθρωπος των ειδικών αποστολών» Γρηγόρης Δημητριάδης.

Μάλιστα, σημαντικός είναι ο ρόλος τους στη διαμόρφωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος παραμένει το νούμερο δύο στη χάραξη της αντιπολιτευτικής στρατηγικής και τακτικής της Ν.Δ., ενώ σταθεροί στον ρόλο τους είναι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Κωνσταντίνος Ζούλας, οι Γιάννης Μυλωνάκης και Ευτύχης Βαρδουλάκης. Σταθερή αξία παραμένει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας και στον νέο ρόλο της, της εκπροσώπου Τύπου, η Σοφία Ζαχαράκη. Ουσιαστικά οι σοβαρότερες αλλαγές από τον αρχικό κορμό του στενού επιτελείου του κ. Μητσοτάκη το 2015 είναι η απόσυρση του Μιχάλη Μπεκίρη, η «μετακόμιση» στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. των Μακάριου Λαζαρίδη (νομός Καβάλας) και Κωνσταντίνου Κυρανάκη (Νότιος Τομέας Β' Αθηνών) και, φυσικά, η απόσυρση του Νίκου Γεωργιάδη μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για ασέλγεια σε ανηλίκους.

Φόβοι για «τρικλοποδιά» από τη Φώφη στην πρωθυπουργία του Κυριάκου

Μπορεί η Ν.Δ. να αντιμετωπίζει το Κίνημα Αλλαγής ως στρατηγικό σύμμαχό της στον αγώνα για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμει κυβερνητικό εταίρο σε μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο οι σχέσεις των δύο κομμάτων, ειδικά το τελευταίο διάστημα, διέπονται από τον κανόνα της σχέσης της γάτας με το ποντίκι. Αιτία των χαμηλής έντασης προστριβών -τουλάχιστον σε δημόσια θέα- μεταξύ του Μοσχάτου και της Χαριλάου Τρικούπη είναι το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε μια κυβερνητική συνεργασία της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. Από τη Ν.Δ. δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι ή, πιο σωστά, κάνουν δεύτερες σκέψεις στον τρόπο με τον οποίο προβάλλουν η Φώφη Γεννηματά και το κόμμα της τον στόχο της τρίτης θέσης και του ρυθμιστή των εξελίξεων. Αυτό που φοβούνται τα «γαλάζια» στελέχη είναι τυχόν αξίωση της κυρίας Γεννηματά να θέσει όρο για να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πολύ περισσότερο «υποπτεύονται», χωρίς φυσικά να δίνουν καμία τύχη, ότι ευσεβής πόθος της Φώφης Γεννηματά είναι να γίνει η ίδια πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ.! Και τούτο για να διασωθεί και η ίδια στο κόμμα της, μετά την επανάκαμψη του Γιώργου Παπανδρέου. Βέβαια, αυτό το σενάριο μπορεί να είναι... επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο υπάρχει ο «εκβιασμός» των επαναληπτικών εκλογών με την απλή αναλογική, που είναι και το μόνο χαρτί πίεσης προς τη Ν.Δ. από τη Φώφη Γεννηματά.

Προ ημερών, μάλιστα, υπήρξε ένα σχετικό επεισόδιο το οποίο αντανακλά αυτού του τύπου τις διεργασίες. Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας, μιλώντας για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και τον στόχο της τρίτης θέσης του ΚΙΝ.ΑΛ., τόνισε με νόημα ότι «αν δεν πάρει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα δεν πρόκειται να σχηματιστεί κυβέρνηση πριν φτάσουμε στην τρίτη εντολή». Η λέξη «κλειδί» βρίσκεται στην «τρίτη εντολή» για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από το «γαλάζιο» μικροσκόπιο και ο Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε ευθύς αμέσως ότι «δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», παρά τη στρατηγική συμμαχία Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. και το γεγονός ότι «η κυρία Γεννηματά δίνει τον δικό της αξιοπρεπή αγώνα και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό», όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα